Foto:   Phil Manker ,  CC BY 2.0

Foto: Phil Manker, CC BY 2.0

Foto:   Jens Petersen ,  CC-BY-SA-3.0

Foto: Jens Petersen, CC-BY-SA-3.0

Foto:  Ramesh NG ,  CC BY-SA 2.0

Foto: Ramesh NG, CC BY-SA 2.0

Foto:   Nhobgood - Nick Hobgood ,  CC BY-SA 3.0

Foto: Nhobgood - Nick Hobgood, CC BY-SA 3.0

Foto:   Nhobgood Nick Hobgood ,  CC BY-SA 3.0

Foto: Nhobgood Nick Hobgood, CC BY-SA 3.0

Foto:   LASZLO ILYES (laszlo-photo) from Cleveland, Ohio, USA ,  CC BY 2.0

Foto: LASZLO ILYES (laszlo-photo) from Cleveland, Ohio, USA, CC BY 2.0

Foto: Pxhere

Foto: Pxhere

Foto:   Greg McFall/NOAA , Public domain

Foto: Greg McFall/NOAA, Public domain

Foto:  Papahānaumokuākea Marine National Monument ,  Public Domain Mark 1.0

Foto: Papahānaumokuākea Marine National Monument, Public Domain Mark 1.0

Foto:   Jens Petersen ,  CC-BY-SA-3.0
Foto:  Ramesh NG ,  CC BY-SA 2.0
Foto:   Nhobgood - Nick Hobgood ,  CC BY-SA 3.0
Foto:   Nhobgood Nick Hobgood ,  CC BY-SA 3.0
9
Fotogalerie

Klimatické změny ohrožují až 60 % všech druhů ryb

Klimatické změny ohrožují mnohem více druhů ryb, než se až dosud myslelo. Plyne to z výsledků nového výzkumu, o němž informoval New Scientist.

Kdyby se průměrná globální teplota zvýšila o pět stupňů Celsia, pak by mohlo do roku 2100 vyhynout 60 % všech momentálně známých druhů ryb. Některé dřívější studie přitom předpověděly, že tito živočichové budou daleko odolnější.

Vysvětlení tohoto rozporu je jednoduché: autoři oněch optimistických studií se zabývali pouze otázkou, jak dobře by se vyšším teplotám vody dokázaly přizpůsobit dospělé ryby. V takovém případě dospěli k závěru, že za výše zmíněné okolnosti by mělo vymřít pouze 5 % druhů.

Nový pohled

Tentokrát se však badatelé zaměřili i na další stádia životního cyklu ryb – larvy, embrya atd. A zjistili, že právě v těchto stádiích jsou ryby na vyšší teploty nesrovnatelně citlivější.

„To vrhá světlo na životní fázi, která byla do značné míry ignorována,“ komentoval to Hans-Otto Pörtner z Alfred Wegener Institute.

Rok 2100 je naštěstí daleko, takže naplnění tohoto černého scénáře lze stále ještě zabránit. „Můžeme říct, že ani 1,5 stupně není žádný ráj… dojde ke změnám. Podaří-li se nám však zastavit změnu klimatu, pak tyto změny můžeme omezit. Ryby jsou pro lidskou výživu velmi důležité, takže tato studie představuje pádný důvod pro ochranu našich ekosystémů a přírodních prostředí,“ uvedl Pörtner.

Určitě si přečtěte

Články odjinud