Klimatické změny ohrožují mnohem více druhů ryb, než se až dosud myslelo. Plyne to z výsledků nového výzkumu, o němž informoval New Scientist.
Kdyby se průměrná globální teplota zvýšila o pět stupňů Celsia, pak by mohlo do roku 2100 vyhynout 60 % všech momentálně známých druhů ryb. Některé dřívější studie přitom předpověděly, že tito živočichové budou daleko odolnější.
Vysvětlení tohoto rozporu je jednoduché: autoři oněch optimistických studií se zabývali pouze otázkou, jak dobře by se vyšším teplotám vody dokázaly přizpůsobit dospělé ryby. V takovém případě dospěli k závěru, že za výše zmíněné okolnosti by mělo vymřít pouze 5 % druhů.
Nový pohled
Tentokrát se však badatelé zaměřili i na další stádia životního cyklu ryb – larvy, embrya atd. A zjistili, že právě v těchto stádiích jsou ryby na vyšší teploty nesrovnatelně citlivější.
„To vrhá světlo na životní fázi, která byla do značné míry ignorována,“ komentoval to Hans-Otto Pörtner z Alfred Wegener Institute.
Rok 2100 je naštěstí daleko, takže naplnění tohoto černého scénáře lze stále ještě zabránit. „Můžeme říct, že ani 1,5 stupně není žádný ráj… dojde ke změnám. Podaří-li se nám však zastavit změnu klimatu, pak tyto změny můžeme omezit. Ryby jsou pro lidskou výživu velmi důležité, takže tato studie představuje pádný důvod pro ochranu našich ekosystémů a přírodních prostředí,“ uvedl Pörtner.