Klub Sisyfos udělil Bludné balvany za loňský rok. Ocenil redakci Českého rozhlasu Plzeň i Ministerstvo zemědělství

Český klub Sisyfos každoročně uděluje Bludné balvany: anticenu za významné příspěvky ke klamání veřejnosti. Satirickou formou upozorňuje vždy na tři „nejzasloužilejší“ jednotlivce a tři družstva. V pátek 9. října 2020 zveřejnil výsledky loňského snažení. Kvůli pandemii koronairu ovšem letošní udílení probíhalo distančním způsobem.

Klub Sisyfos je součástí světového skeptického hnutí, které vzniklo v USA v roce 1976 jako reakce na vzestup iracionality ve společnosti. Jeho původním programem byla vědecká analýza pseudovědeckých názorů a údajně nadpřirozených jevů. Zájem skeptiků se ale postupně rozšiřoval i na další oblasti, ve kterých začaly převládal nevědecké a sporné názory.

Kategorie jednotlivců

Zlatý bludný balvan: RNDr. Jan Rak, PhD. – za měření energie a objevy v anatomii, patologii, mentální termodynamice a za kvantové kutilství, tedy propagaci fyzikálních nesmyslů z pozice falešné autority. (Podrobnosti)

Stříbrný bludný balvan: MUDr. Jan Vojáček, CFMP – za odvážnou redefinici epigenetiky a za téměř úspěšné znovuobjevování základního učiva normální a patologické fyziologie. (Podrobnosti)

Bronzový bludný balvan: prof. Ing. Karel Bartušek, DrSc. – za zdařilou realizaci převodníku energie - siderické kyvadlo, jakož i za přidružené objevy v oblastech anatomie, patologie, mentální termodynamiky a kvantového kutilství.(Podrobnosti)

Kategorie družstev

Zlatý bludný balvan: Redakce Českého rozhlasu Plzeň – za šíření potenciálně nebezpečných dezinformací zejména z oblasti medicíny.

Stříbrný bludný balvan: Ministerstvo zemědělství ČR a Česká psychoenergetická společnost – za autorizaci povolání Proutkař.

Bronzový bludný balvan: Lékárenský řetězec BENU – za potvrzení oblíbeného pořekadla, že peníze nesmrdí a to i když prodáváte předražený cukr vydávaný za léky.

Titulní foto: Jiří Nosek, CC BY-SA 3.0

Pseudovědy

Pseudovědy jsou postupy nebo znalosti, které jejich provozovatelé staví na úroveň vědeckých disciplín. Ale i když je propagují způsobem připomínající vědecké postupy, nedodržují při tom základní pravidla vědy nebo vycházejí z chybných předpokladů. Pseudovědy často předpokládají existenci dosud nepoznaných, někdy i duchovních sil. Jejich výsledky bývají neověřitelné, neopakovatelné.

Biorezonance | Homeopatie | Tradiční čínská medicína | Astrologie | Akupunktura | Plochá Země | Scientologie | Sisyfos

Diskuze (78) Další článek: Před 20 lety učinil Václav Klaus svůj první nákup na internetu

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,