Kofein snižuje riziko obezity a cukrovky druhého typu. Výsledky analýzy je ale nutné ověřit studií

Nový vědecký výzkum zjistil možnou souvislost mezi vysokou hladinou kofeinu v krvi a sníženým rizikem obezity a cukrovky druhého typu. Dle autorů by v budoucnu měly být provedeny klinické studie, které potvrdí, zda kofeinové nápoje bez kalorií mohou pomoci předcházet těmto onemocněním.

Již dřívější studie naznačovaly pozitivní souvislost mezi konzumací kávy/kofeinu a snížením rizika vzniku cukrovky. Tyto výzkumy se však z velké části opíraly o data z pozorování, která mohou pouze poukázat na korelaci mezi dvěma faktory, nikoliv prokázat přímou příčinnou souvislost. Navíc je obtížné oddělit konkrétní účinky kofeinu od ostatních sloučenin obsažených v kofeinových nápojích a potravinách.

Zkoumání příznivého vlivu kofeinu

V nové studii se vědci ze Švédska a Velké Británie rozhodli zvolit jiný přístup a použili metodu zvanou mendelovská randomizace. Tato metoda se snaží ověřit, zda přítomnost známých genetických faktorů může přímo ovlivnit pravděpodobnost výskytu jiného faktoru. Tedy například zda existuje příčinná souvislost mezi rizikovými faktory a nemocemi.

V tomto případě se vědci zaměřili na dvě běžné genetické odchylky genů CYP1A2 a AHR, které dle dosavadních poznatků zpomalují metabolismus kofeinu. V důsledku toho mají lidé s těmito variacemi tendenci vykazovat vyšší hladinu kofeinu v krvi, přestože ve skutečnosti pijí v průměru méně kofeinových nápojů.

Na základě analýzy údajů od přibližně deseti tisíc dobrovolníků zařazených do jiných dlouhodobých studií sledovali, zda je u osob nesoucích tyto genetické odchylky nižší pravděpodobnost vzniku cukrovky druhého typu, kardiovaskulárních onemocnění – ischemické choroby srdeční, mrtvice, srdečního selhání a nepravidelného srdečního rytmu (fibrilace síní) – a dalších rizikových faktorů spojených s těmito chorobami.

Výsledky ukázaly, že lidé s genetickou predispozicí ke zvýšené hladině kofeinu v krvi skutečně méně často trpí vysokým indexem tělesné hmotnosti, zvýšeným objemem tělesného tuku a cukrovkou druhého typu. Vypočítali také, že přibližně ze 43 % lze menší riziko cukrovky přičíst nižší hmotnosti. Nepozorovali však žádnou silnou souvislost mezi hladinou kofeinu a rizikem kardiovaskulárních onemocnění.

Bude nutné bádat dál

Autoři otevřeně přiznávají, že výsledky, které byly tento týden publikovány v odborném časopise BMJ, mají svá omezení. Tím prvním je fakt, že vzorek vychází téměř výhradně z lidí evropského původu. Použití pouze dvou genetických odchylek souvisejících s kofeinem také oslabuje jakékoli závěry, které lze z výsledků analýzy vyvodit.

Přestože mendelovská randomizace obecně lépe prokazuje příčinný vztah mezi dvěma faktory než jiné typy studií, stále to není rozhodující důkaz. Některé další studie využívající stejnou metodu nenašly dostatečně silné důkazy o souvislostech mezi konzumací kávy a nižším rizikem cukrovky.

Přesto existují pravděpodobné mechanismy, jak kofein může snižovat riziko cukrovky. Je to totiž stimulační látka, která může mít například krátkodobý vliv na chuť k jídlu a dokáže také zvyšovat schopnost spalování tuků nebo výdeje energie. Odhaduje se, že denní příjem 100 miligramů kofeinu zvyšuje energetický výdej přibližně o 100 kalorií denně, což následně může snížit riziko vzniku obezity.

„Naše zjištění na základě mendelovské randomizace naznačuje, že kofein může alespoň částečně vysvětlit inverzní vztah mezi konzumací kávy a rizikem vzniku diabetu druhého typu,“ píší vědci. Jsou přesvědčeni o tom, že stojí za to vynaložit další prostředky na vyřešení této otázky. „Je třeba provést randomizované kontrolované studie, aby bylo možné posoudit, zda nekalorické nápoje obsahující kofein mohou hrát roli při snižování rizika obezity a diabetu 2. typu,“ uzavírají.

Diskuze (9) Další článek: Za Evropou kulháme čím dál pomaleji. Kolik je v Česku elektromobilů? Ty nákladní spočítáte na prstech jedné ruky

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,