Google | Fotografování

Kolorování černobílých fotek robotem Googlu už brzy budeme moci vyzkoušet, funkce se připravuje na spuštění

Kouzla s fotografiemi v rámci služby Fotky předvádí Google už nyní, na loňské konferenci I/O se ale firma pochlubila, že dokáže černobílým fotkám přidat barvy. K takovému kolorování využívá pokročilých technik strojového učení, ale prozatím jsme se této funkce ještě nedočkali, abychom ji mohli vyzkoušet v praxi. První betaverze už se ale zjevně konečně připravuje.

Nejvíce pozornosti si ale získala funkce pro kolorování starých černobílých fotografií, což už je poměrně pokročilá úloha pro umělou inteligenci.Když do Google Fotek naskenujete staré černobílé fotografie, aplikace vám je nabídne i v barvě. 
A přibude i tak trochu opačná funkce, kdy budete moci barevnou fotografii převést na černobílou s tím, že vybraný objekt zůstane barevný. Třeba takto.
Google vám obarví fotky, nebo naopak převede na černobílé s tím, že hlavní objekt zůstane barevný (ukázka z loňské konference I/O)

Funkce Colorize navazuje na aplikaci Fotoskener, která umožňuje snadné skenování starých fotografií. Novinka pak umožní automatické dobarvení černobílých snímků. Funkce zjevně zprvu nedávala ideální výsledky, a tak se Google rozhodl s uvolněním funkce raději počkat. 

Náhledem na to, jak bude fungovat, se pochlubil David Lieb, vedoucí Google Fotek, na svém Twitteru. Výsledek již nyní vypadá poměrně dobře, stále ale dochází k některým nechtěným zabarvením, jako je například růžově zabarvené kalhoty. Přesto bychom se ale dle jeho vyjádření měli dočkat betaverze již brzy.

Funkci představil Sundar Pichai na minulé konferenci I/O:

Zdroj: XDA developers

Diskuze (1) Další článek: Apple drží NFC na iPhonech pod kontrolou. Teď umožní nové funkce třetích stran, ale jedině přes Apple Pay

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,