Konec radioteleskopu: Americká agentura NSF definitivně odepsala Arecibo

  • Představitelé NFS nebudou financovat rekonstrukci ikonického radioteleskopu Arecibo v Portoriku
  • Namísto toho plánuje vytvořit na místě bývalého radioteleskopu vzdělávací centrum za 5 milionů dolarů
  • NSF nejspíš už nebude financovat ani dílčí vědecké projekty, které v prostoru observatoře doposud běží

Odborníci i nadšenci z celého světa momentálně oplakávají rozhodnutí americké agentury pro financování vědy Národní vědecké nadace NSF. Její představitelé v těchto dnech oznámili, že nebudou financovat rekonstrukci ikonického radioteleskopu Arecibo v Portoriku.

Slavné zařízení s „talířem“ o průměru 305 metrů se zhroutilo 1. prosince 2020, po sérii konstrukčních selhání a kvůli chronickému podfinancování.

Mnozí lidé doufali, že na místě zříceného radioteleskopu vyroste nový, v rekonstruované podobě, který využije stávající infrastrukturu. Sny se teď nejspíš už definitivně rozplynuly. NSF namísto toho plánuje vytvořit na místě bývalého radioteleskopu vzdělávací centrum za 5 milionů dolarů.

Ani dílčí vědecké projekty?

Vše nasvědčuje tomu, že NSF už nebude financovat ani dílčí vědecké projekty, které doposud běží v prostoru observatoře Arecibo. Jde například o zařízení Lidar s „malým“ 12metrovým radioteleskopem, které se zde využívá ke studiu horních vrstev atmosféry, včetně analýz oblaků a srážek.

Charakteristický „talíř“ radioteleskopu Arecibo, nad nímž se vyjímala zavěšená plošina, má za sebou řadu vědeckých úspěchů. Odhaloval dráhy blízkozemních planetek. Zkoumal planety Sluneční soustavy. V roce 1974 objevil první dvojhvězdu s pulzarem. Russell A. Hulse a Joseph H. Taylor za tento objev dostali v roce 1993 Nobelovu cenu za fyziku.

Pro mnohé je nejvýznamnějším počinem radioteleskopu Arecibo vyslání takzvané Zprávy z Areciba v listopadu 1974. Jde o vzkaz na frekvenčně modulovaných rádiových vlnách, který letí vesmírem ke hvězdokupě M13, vzdálené 25 tisíc světelných let. Zpráva, kterou vytvořil Frank Drake s dalšími odborníky, přináší vybrané základní informace o člověku, DNA a Sluneční soustavě.

Sean Jones z vedení NSF uvedl, že chápe osobní, někdy až intimní vztah mnoha radioastronomů k Arecibu. Podstatná část z nich tam alespoň nějakou dobu pracovala. Nicméně, rozhodnutí NSF podle Jonese plyne z toho, že Spojené státy provozují další radarová zařízení, která mohou zčásti Arecibo nahradit. Radioteleskop Arecibo se stane pouhou vzpomínkou.

Titulní foto: tinyfuguCC BY-NC 2.0

Diskuze (5) Další článek: „Z Office se stává Microsoft 365“. Značka Office, Word a Excel ale nekončí

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , ,