USA | Heslo

Kongresman si místo screenshotu vyfotil svůj monitor. Měl na něm vylepené přihlašovací údaje

Schopnost udělat screenshot obrazovky patří mezi základy ovládání počítače. Přesto jí spousta lidí nedisponuje, a to dokonce ani politici, kteří mají na starosti technologickou legislativu. Americký kongresman Mo Brooks chtěl svým příznivcům na Twitteru ukázat pasáž ze stránek alabamského úřadu, ale místo toho, aby udělat screenshot, si vyfotil svůj monitor, na kterém měl vylepené své osobní přihlašovací údaje. Ty tak „propálil“ celému světu.

Celý příběh ilustruje, co přesně by se stávat nemělo a jak by se lidé v internetovém prostoru chovat neměli. Vezmeme to od začátku. Mo Brooks je republikánský kongresman za Alabamu a v neděli si na Twitteru postěžoval, že na něj míří žaloba, že společně s exprezidentem Donaldem Trumpem patří mezi údajně strůjce lednového útoku na Kapitol.

Dokumenty související s žalobou měla přes víkend obdržet jeho manželka. Jenže způsob, jakým je obdržela, je podle Brookse nelegální, což se snažil dokázat tím, že poukázal na platné zákony Alabamy. Našel si je na stránkách státu a místo toho, aby udělal screenshot, si iPadem vyfotil obrazovku svého laptopu, kde měl znění zákonů zobrazené.

Kromě toho, že fotka je focena v šeru a zákony na ní není možné pořádně přečíst, ukazuje celou plochu monitoru, kde je jasně vidět, že na něm má kongresman nalepený papírek s přihlašovacími údaji. Jednu číselnou řadu označenou jako PIN a pak slovo „momar5456“ označené jako Gmail.

Zda to jsou aktivní přihlašovací údaje, není jisté, jak ale podotýká server Mashable, po krátkém googlení výraz momar5456 ukáže profily na sociálních sítích spjaté s Brooksovou manželkou. Například pod tímto jménem existuje na Pinterestu. Brooks se také s emailem momar5456@yahoo.com hlásil do volební kampaně. Možná je to nějaký email, který oba manželé sdílí, ale určitě neměl být zveřejněn.

Paradoxní na celé situaci je, že Brooks je v Kongresu členem podvýboru pro kybernetiku, inovační technologie a informační systémy. Pro dobro Ameriky doufejme, že kybernetické bezpečnosti se spíše nevěnuje.

Na přešlap byl každopádně upozorněn a tweet s obrazovkou a přihlašovacími údaji již smazal, místo toho zveřejnil nový, který je oříznutý o inkriminované místo. Stále to ale není screenshot, který by ve všech ohledech fungoval lépe.  

Diskuze (63) Další článek: Tesla Model S Plaid: největší změny od 2012. Zůstal divný volant, pro zvyšování dojezdu podle Muska už není důvod

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,