Kontroverzní projekt chce zjistit, zda by bylo možné ochladit Zemi pomocí aerosolů. Podpořil ho i Gates

Harvardova univerzita minulý týden oznámila, že došlo k ustanovení výboru pro dohled nad kontroverzním projektem Stratospheric Controlled Perturbation Experiment (SCoPEx). Ten podpořil například Bill Gates či Alfred P. Sloan Foundation.

V rámci SCoPExu chtějí odborníci zjistit, zda by bylo možné naší planetu bezpečně ochladit vypouštěním aerosolů do stratosféry. Výchozí myšlenka je taková, že tyto aerosoly by mohly zvýšit albedo Země, která by pak odrážela více světla zpět do vesmíru.

Výše popsané řešení je inspirováno událostmi, k nimž došlo po erupci indonéského stratovulkánu Tambora v roce 1815. Do atmosféry se tehdy uvolnilo obrovské množství sopečného popela, kapiček kyseliny sírové a vody, což způsobilo zatemnění Slunce vedoucí ke „globálnímu ochlazení“.

Papír snese všechno, ale...

Teoreticky vzato by výše popsaný přístup mohl fungovat – alespoň krátkodobě. Některé sudie naznačují, že částečky síry v atmosféře zůstanou jen několik málo let (na rozdíl od oxidu uhličitého). Jenže tento chemický prvek může ještě víc poškodit ozónovou vrstvu a způsobit i jiné potíže.

SCoPEx je proto navržen tak, aby hledal odpověď na otázku, zda je možné vytvořit takový aerosol, jehož používání by bylo spojeno s minimálními riziky.

„Věřím, že je zapotřebí zodpovědného, ​​přístupného a transparentního výzkumu, abychom pochopili technické, politické i společenské důsledky solárního geoinženýrství a podpořili informovaná rozhodnutí o jeho nasazení, budou-li taková rozhodnutí nezbytná,“ komentovala to předsedkyně nového výboru Louise Bedsworth.

Diskuze (29) Další článek: Vtipálek si zaregistroval značku NULL. Začaly mu chodit pokuty ostatních řidičů

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , ,