Podle studie University of South Australia může být nejoblíbenější nápoj na světě – káva – při nadměrné konzumaci rizikový pro zdraví mozku. Univerzita navazuje na své dřívější výzkumy, jež spojovaly pravidelnou konzumaci kofeinu se zmenšováním mozku.
Studie zkoumala údaje 17 702 osobách ve věku od 37 do 73 let, které se zúčastnily výzkumu UK Biobank. Zjištění byla znepokojivá – vědci odhalili spojitost mezi konzumací více než šesti šálků kávy denně a 53% zvýšením rizika vzniku demence v pozdějším věku.
Od šesti šálků kávy k demenci
Byla tedy prokázána přímá souvislost mezi nadměrným pitím kávy a negativním vlivem na zdraví mozku. S tímto závěrem přišla vedoucí výzkumu – doktorandka Kitty Pham, která se ve své výzkumné práci zabývá zdravím mozku.
„Při zohlednění všech možných variant jsme shodně zjistili, že vyšší spotřeba kávy byla významně spojena se zmenšením objemu mozku – v podstatě platí, že pití více než šesti šálků kávy denně vás může vystavit riziku onemocnění mozku, jako je demence a mrtvice.“ vysvětluje Pham.
Demence je degenerativní onemocnění mozku, které ovlivňuje paměť, myšlení, chování a schopnost vykonávat každodenní úkoly. Na celém světě je s tímto onemocněním diagnostikováno přibližně 50 milionů lidí. V Austrálii je demence druhou nejčastější příčinou úmrtí a každý den je diagnostikována přibližně 250 lidem.
Vědci přiznávají, že si nejsou jisti „přesným mechanismem“, který spojuje nadměrné množství kávy se zdravotními problémy mozku, ale poznamenávají, že nalezení správné rovnováhy, pokud jde o konzumaci, může v budoucnu pomoci chránit před velmi vážnými zdravotními potížemi.
Pokud pijete kávu umírněně, nemusíte se bát
Tato zjištění jsou vzhledem k celosvětové oblibě kávy znepokojivá. Naštěstí většina lidí pije mnohem méně než šest šálků denně – obvykle se drží pouze jednoho nebo dvou šálků na ranní probuzení. Vědci na základě svých zjištění navrhují, aby ti, kteří tíhnou k obzvláště velkému množství tohoto nápoje, omezili jeho konzumaci.
„Káva patří mezi nejoblíbenější nápoje na světě. Přesto je při celosvětové spotřebě více než devíti miliard kilogramů ročně velmi důležité, abychom pochopili všechny její potenciální zdravotní důsledky,“ konstatuje Pham.
Doplňuje ji profesorka Elina Hyppönen z Australian Centre for Precision Health, která říká: „Tento výzkum přináší zásadní poznatky o konzumaci kávy v nadměrném množství a zdraví mozku, ale stejně, jako u mnoha jiných věcí v životě, je klíčem k úspěchu umírněnost.“ Doporučuje udržovat hydrataci a nezapomenout vypít vedle šálku kávy také trochu vody.