Jídlo | Psychika

Konzumace zpracovaného masa možná některým lidem způsobuje závažné psychické problémy

Konzumace zpracovaného masa možná některým lidem způsobuje závažné psychické problémy

Masa s vysokým obsahem dusičnanů a dusitanů (typicky slanina) byla asociována s rozsáhlými obdobími hyperaktivity, nespavosti a ztrátou pozornosti u lidí, kteří trpí manickými epizodami.

Odborníci z Johns Hopkins University zjistili, že u těchto jedinců je třikrát větší pravděpodobnost toho, že holdují masným výrobkům, než u pacientů se schizofrenií či jinými psychickými problémy.

„Podívali jsme se na řadu různých dietních expozic a uzené maso opravdu vyčnívalo,“ uvedl hlavní autor studie Robert Yolken. „Nebylo to jen tak, že by lidé s mánií měli abnormální stravu.“

Následný experiment s potkany, kterým bylo kromě jejich obvyklého krmiva podáváno i sušené maso, měl za následek zvýšený pohyb a změnu signalizace v hipokampu. Změny byly zaznamenány i ve složení střevní mikroflóry, což by mohl být odrazový můstek od dusičnanů a dusitanů v mase k jejich účinkům na nervový systém.

Výzkumníci využili lékařské záznamy, aby kategorizovali více než 700 dobrovolníků s bipolární depresí, závažnou depresivní poruchou, schizofrenií nebo mánií. Každému z nich pak položily dotazy týkající se složení jeho jídelničku. V kategorii „mánie“ se objevil neobvykle vysoký počet pacientů se zjevnou slabostí pro zpracované maso.

„Budoucí práce na této spojitosti by mohla vést k dietním intervencím, které pomohou snížit riziko manických epizod u těch, kteří mají bipolární poruchu nebo jsou jinak náchylní k mánii,“ řekl Yolken.

Diskuze (17) Další článek: 17 tipů, jak se nenechat hacknout

Témata článku: Zdraví, Výzkum, Medicína, Jídlo, Psychika, Maso, Problemy, Schizofrenie, Konzumace, Johns Hopkins University, Dotaz týkající, Mánie, Lékařský záznam, Nervový systém, Budoucí práce, Odrazový můstek, Dusičnan, Bipolární porucha, Psychické problémy, Vysoký počet, Vysoký obsah