Masa s vysokým obsahem dusičnanů a dusitanů (typicky slanina) byla asociována s rozsáhlými obdobími hyperaktivity, nespavosti a ztrátou pozornosti u lidí, kteří trpí manickými epizodami.
Odborníci z Johns Hopkins University zjistili, že u těchto jedinců je třikrát větší pravděpodobnost toho, že holdují masným výrobkům, než u pacientů se schizofrenií či jinými psychickými problémy.
„Podívali jsme se na řadu různých dietních expozic a uzené maso opravdu vyčnívalo,“ uvedl hlavní autor studie Robert Yolken. „Nebylo to jen tak, že by lidé s mánií měli abnormální stravu.“
Následný experiment s potkany, kterým bylo kromě jejich obvyklého krmiva podáváno i sušené maso, měl za následek zvýšený pohyb a změnu signalizace v hipokampu. Změny byly zaznamenány i ve složení střevní mikroflóry, což by mohl být odrazový můstek od dusičnanů a dusitanů v mase k jejich účinkům na nervový systém.
Výzkumníci využili lékařské záznamy, aby kategorizovali více než 700 dobrovolníků s bipolární depresí, závažnou depresivní poruchou, schizofrenií nebo mánií. Každému z nich pak položily dotazy týkající se složení jeho jídelničku. V kategorii „mánie“ se objevil neobvykle vysoký počet pacientů se zjevnou slabostí pro zpracované maso.
„Budoucí práce na této spojitosti by mohla vést k dietním intervencím, které pomohou snížit riziko manických epizod u těch, kteří mají bipolární poruchu nebo jsou jinak náchylní k mánii,“ řekl Yolken.