Korejský robopes dokáže pomocí magnetických končetin lézt po stěnách i stropech

Výzkumníci z Korea Advanced Institute of Science and Technology vyvinuli čtyřnohého robota, který dokáže lézt po železných a ocelových stěnách i stropech.

Tzv. MARVEL (Magnetically Adhesive Robot pro Versatile and Expeditious Locomotion) váží jen asi 8 kilo a není o moc větší než štěně.

MARVEL je zajímavý především tím, že na rozdíl od většiny ostatních podobných strojů spoléhá na magnetické končetiny – nikoliv třeba na přísavky. A nutno uznat, že je opravdu obratný.

Nejrychlejší ve své třídě

Během testování byl schopen pohybovat se po zakřivené nádrži maximální rychlostí něco málo přes 0,3 metru za sekundu, přičemž se vyhýbal výčnělkům a překonával různé překážky (např. deseticentimetrové mezery).

Na jednodušších površích se pak dostal na více než dvojnásobek, tedy 0,6 metrů za sekundu. Podle jeho tvůrců se jedná o „dosud nejrychlejší vertikální a obrácenou chůzi“ robota daného typu.

Tyto dovednosti jsou klíčové i z komerčního hlediska, protože MARVAL by měl být využíván ke kontrolování mostů, lodí či budov – zejména pak ve výškách, které jsou pro lidi již nebezpečné.

Váš názor Další článek: Nové průmyslové odvětví. Přednosti a strasti profesionálního 3D tisku

Témata článku: , , , , , , , , , ,