Koronavirus se přes kontaminované povrchy nešíří tak snadno, jak se předpokládalo, tvrdí CDC

Dle původních zjištění může virus SARS-CoV-2 přežít na různých površích až několik dní. Z tohoto důvodu bývá doporučována důsledná dezinfekce všech míst, se kterými přichází do kontaktu větší počet lidí. Opatrnější jedinci proto v obavách z možné infekce otírají vše, co si přinesou domů – počínaje balíčky a konče balenými potravinami.

Předběžná studie z března naznačila, že nový koronavirus může zůstat ve vzduchu až tři hodiny a přežívat na površích, jako jsou plasty a nerezová ocel, až tři dny. Studie však v té době nebyla přezkoumána a vůbec neřešila, jestli může touto cestou dojít k infekci.

Americké Centrum pro kontrolu a prevenci nemocí (CDC) nyní zmírňuje strach z nákazy tvrzením, že „virus se dotykem z předmětů a povrchů nepřenáší snadno“. Odborníci ale jedním dechem dodávají, že to rozhodně neznamená, že již není nutné přijímat „praktická a realistická“ opatření k zastavení šíření nemoci COVID-19.

Přenos dotykem není takovou hrozbou

Přední národní institut pro veřejné zdraví v USA ještě v březnu varoval, že se nový koronavirus může snadno šířit z kontaminovaných povrchů. Bylo tedy poměrně zásadní otázkou, zda a případně jak hodlá v návaznosti na poslední informace upravit své pokyny.

Ještě 4. března CDC publikovala na dnes již archivované stránce informaci, podle níž se člověk může nakazit onemocněním COVID-19 „kontaktem s povrchem nebo objektem, na kterém je virus, a následným dotykem úst, nosu a možná i očí.“

Současná zjištění naznačují, že tento způsob infekce rozhodně není hlavní. Aktuální verze stránky uvádí mezi způsoby, jimiž se SARS-CoV-2 nepřenáší snadno, kontakt s povrchy a objekty, přenos mezi zvířetem a člověkem či opačným směrem.

Zásadní změna pohledu

CDC konstatuje, že „COVID-19 je nová nemoc a my se stále učíme, jak se šíří.“ Variantu, že se někdo nakazí tak, kdy si po kontaktu s infikovaným předmětem či povrchem sáhne na obličej, sice zcela nevylučuje, ale nepovažuje ji za hlavní způsob šíření viru.

Zdravotnická instituce připomíná, že virus se šíří především mezi lidmi, a to „velmi snadno a udržitelně“. Z člověka, který může ale nemusí vykazovat příznaky, se onemocnění COVID-19 může přenést následujícími způsoby:

  • Mezi lidmi, kteří jsou ve vzájemném úzkém kontaktu (asi do 6 stop, tj. cca 1,8 metrů).
  • Kapénkami vznikajícími, když nakažená osoba kašle, kýchá nebo mluví.
  • Tyto kapičky mohou být nosem či ústy vdechnuty lidmi, kteří jsou poblíž.

Dr. John Whyte označil změnu v přístupu Centra pro kontrolu a prevenci nemocí za „důležitý krok při objasňování toho, jak se virus šíří“. Podotkl také, že „Může pomoci snížit úzkost a stres, protože mnoho lidí se obávalo, že se mohou nakazit pouhým dotykem, což prostě není pravda. I když virus může zůstat na povrchu, ve skutečnosti to neznamená, že je nakažlivý.“

Koronavirus online

Diskuze (5) Další článek: Dokážou chytré hodinky a náramky detekovat COVID-19? Fitbit to chce zjistit vlastní studií

Témata článku: , , , , , , , , , , , ,