Koronavirus ve verzi kentaur může způsobit závažnější respirační onemocnění. Česko má druhý případ nákazy

Státní zdravotní ústav (SZÚ) vydal aktualizovanou zprávu o mikrobiologické situaci v Česku. Mimo jiné v ní přináší informace o počtu a podílu záchytu jednotlivých variant koronaviru SARS-CoV-2, způsobujícího onemocnění covid-19. Z publikovaných dat vyplývá, že aktuálně dominující verzí je BA.5.x se 72 %, následovaná variantou BF.x s 15,7 %.

Zásadní z hlediska potenciálního vývoje pandemie může být detekce varianty BA.2.75, pracovně označované jako „kentaur“. Ta byla v Česku poprvé zachycena v srpnu v Praze, v polovině září pak byla zjištěna při testech ve fakultní nemocnici v Hradci Králové. „Dle ECDC je tato varianta klasifikována jako varianta hodná zájmu (VOI) a je zapotřebí ji sledovat.“ uvádí zpráva.

Koronavirus ve verzi kentaur

Dle SZÚ je „Varianta „Centaurus“ („Kentaur“, což je pouze pracovní název) nazvaná BA.2.75 je subvariantou Omikronu a byla poprvé zachycena v květnu 2022 v Indii. Varianta Kentaur má některé strukturální a genetické změny v spike proteinu. Zatím nevíme, zda bude obcházet naši imunitní obranu nebo způsobovat závažná onemocnění.“

Z globálního hlediska není „kentaur“ žádnou novinkou. Už v srpnu hlásily záchyty této mutace kromě Indie také Velká Británie, Spojené státy americké, Austrálie, Německo a Kanada. Podle posledních zpráv byla tato varianta zjištěna v nejméně 34 zemích a šíří se celosvětově. Dosavadní data naznačují, že se tato verze šíří ještě rychleji než již tak velmi infekční varianta BA.5.

Evropské centrum pro prevenci a kontrolu nemocí (ECDC) 7. července označilo BA.2.75 za „variantu hodnou zájmu“, což znamená, že existují určité náznaky, že by mohla být přenosnější nebo spojena se závažnějším průběhem onemocnění, ale důkazy jsou slabé nebo dosud nebyly posouzené.

Vysoký počet mutací

Kromě zjevného rychlého růstu a širokého geografického rozšíření virology zneklidňuje počet mutací, které BA.2.75 obsahuje ve srovnání s BA.2, z níž se pravděpodobně vyvinul. „To by mohlo znamenat, že má šanci získat proti dříve úspěšné mutaci další výhody,“ řekl virolog z University of Leeds Stephen Griffin.

Vědci testovali replikační schopnost a patogenitu BA.2.75 na syrských křečcích. Ačkoli nezjistili žádné podstatné rozdíly ve změně hmotnosti mezi křečky infikovanými variantami BA.2, BA.5 a BA.2.75, replikační schopnost BA.2.75 v plicích byla vyšší než u BA.2 a BA.5. Za zmínku stojí, že BA.2.75 způsoboval u křečků pneumonii, tedy zápal plic. Tyto výsledky naznačují, že „kentaur“ může způsobit závažnější respirační onemocnění než BA.5 a BA.2.

„Je těžké předpovědět výsledek tolika mutací, které se objevují pohromadě – dávají viru tak trochu 'divoké' vlastnosti, kdy součet částí může být horší než jednotlivé části.“ konstatoval virolog z Imperial College London Tom Peacock, který jako první označil variantu omikron za potenciální problém již v listopadu 2021. „Rozhodně je to potenciální kandidát na to, co přijde po BA.5.“

Jaká bude zimní vlna?

Otázkou, jak bude vypadat zimní vlna epidemie, se zabýval i časopis Nature. Varianta BA.2.75 dle něj před několika měsíci vyvolala vlnu infekce v Indii a dle mikrobiologa Rajeshe Karyakarte, který koordinuje genetické sekvenování SARS-CoV-2 ve státě Maháráštra, překonává všechny ostatní varianty.

Ve vzorcích, které jeho tým sekvenoval koncem září, se nejčastěji vyskytovala subvarianta BA.2.75.2, následovaná další blízkou příbuznou. Jiná odnož BA.2 – označovaná jako BA.2.3.20 – se rychle šíří v Singapuru a objevila se i v Dánsku a Austrálii.

„Jsem si docela jistý, že alespoň jedna z těchto variant nebo jejich kombinace povede k nové vlně infekcí,“ říká evoluční biolog Tom Wenseleers. A protože se zdá, že se všechny chovají podobně, „nakonec není až tak důležité, která z nich bude ta další“.

Na základě prvních odhadů se Wenseleers domnívá, že podzimní a zimní vlny budou mít podobnou velikost jako vlny způsobené variantou BA.5, alespoň co se týče počtu infekcí. Hůře se předpovídá vliv na počet hospitalizací.

Podle vědců je pravděpodobné, že díky budování imunity populace v důsledku očkování a předchozí infekce bude počet hospitalizací nižší než během minulých vln. „I když se hraje úplně jiná hra, než by byla ta v roce 2020 nebo 2021, další vlna bude stále pravděpodobně spojena s nárůstem úmrtí a rostoucím počtem hospitalizací,“ říká Lessler.

Diskuze (9) Další článek: Vonné svíčky nevoněly. Vědci hledali souvislost s covidem, ale asi víte, jak je to s korelací a kauzalitou

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,