Koule, nebo...? Placatozemci diskutují s Elonem Muskem o tvaru Marsu

Elon Musk se nedávno na Twitteru zamyslel nad tím, proč kromě organizace Flat Earth Society neexistuje například i Flat Mars Society. Koneckonců, kde je napsano, že právě Země musí být jedinou plochou planetou ve vesmíru?

Placatozemci hozenou rukavici zvedli. A podle jejich názoru je Mars určitě kulatý! „Ahoj Elone, díky za tu otázku. Na rozdíl od Země byl Mars pozorován jako kulatý. Doufáme, že máte fantastický den!“ vzkázali mu.

Na GIF, který ukazuje jak se Země otáčí kolem své osy, už se ovšem tvářili poněkud jinak. Prý je pravděpodobné, že fotografie naší planety jsou prostě a krásně výmysly. „Rád bych poukázal na to, že zatímco ukázat, že Země je koule, je triviální, dokázat, že Měsíc není vyroben ze sýru je mnohem těžší – takže kde je Moon Cheese Society,“ komentoval to jiný uživatel.

The Conversation mezitím zveřejnil článek nazvaný „How to Prove Earth Isn't Flat Without Building a Dangerous Homemade Rocket“. Reagoval tím na plány američana Mikea Hughese, který chce v podomácku vyrobené raketě vzlétnout do výšky 16 km a dokázat tak, že Země je placatá.

Autor dotyčného článku, Ian Whittaker, mj. poukázal na to, že jedna metoda určování kulatosti naší planety byla známá již starým Řekům. Konkrétně jde o porovnávání stínů vrhaných tyčkami, které jsou v různých oblastech zaraženy svisle do země. Když někde máte Slunce přímo nad hlavou, tyčka stín nevrhá – ale třeba o cca 800 kilometrů severněji tomu v tentýž čas bude jinak. Pokud bychom však skutečně žili na placce, obě tyčky by měly vrhat stejný stín (nebo žádný), protože by se nacházely ve stejném úhlu vůči Slunci.

V dnešní době ovšem úplně stačí umístit kameru do stratosférického balónu a vypustit ho. Na pořízených záběrech by mělo být zakřivení Země krásně vidět. „A to je to, co Mike Hughes zjistí, pokud někdy dokončí práci na své raketě,“ zakončil Whittaker.

Zdroj: IFLScience, The Conversation

Jak iPhone vyrazil do vesmíru:

Diskuze (33) Další článek: Na Slovensku zakázali Facebook mladším 16 let. Půjde to jen se souhlasem rodičů

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,