Ergonomie

Křeslo pro císaře. Emperor XT obsahuje motory, reproduktory a až šest monitorů

Počítačový trůn nemusí vypadat jako kuchyňská židle nebo závodní křeslo. Kanadská společnost MWE Lab již deset let vyrábí speciální stanice Emperor, které připomínají spíš kapitánské můstky ze sci-fi. Její aktuální model Emperor XT, jenž je na trhu od roku 2016, vás doslova obklopí.

Základem je samozřejmě kožené křeslo. To je polohovatelné díky motorovému pohonu, takže si vyberete jestli chcete spíš sedět, nebo ležet. Nechybí podnožka ani boční stolky pro myš, klávesnici atd. Robotické rameno nad hlavou obsahuje držák na monitor. Emperor XT je připraven až jeden na 34" ultraširokoúhlý model, pojme ale také čtyři 27" či šest 24". Součástí jsou také lampičky, spodní podsvícení, až 5.1 reproduktory nebo USB hub.

Emperor XT vyžaduje přibližně metr a půl na šířku, dva metry na výšku i do hloubky. Podle výbavy váží až 125 kg a unese člověka o přibližně stejné hmotnosti.

Nejzajímavější na Emperoru XT je jeho plná přizpůsobitelnost. Výrobce prodává již přednastavené modely, ale zároveň má online konfigurátor, v němž si zájemci naklikají, co potřebují. Zvolit mohou materiály, barvy, typ křesla a další doplňky. Základ stojí 5000 dolarů (115 000 Kč bez DPH), v plné palbě se ale hravě dostanete na trojnásobek.

U MWE Lab se již inspirovali ostatní. Acer a jeho Predator Thronos za 14 000 dolarů jsme si před rokem sami vyzkoušeli. Kalifornský Imperator Works vyrábí levnější robokřesla, začínají na cenách od 2500 dolarů.

Diskuze (3) Další článek: Už žádný Intel. AMD chce vlastní čipy pro Wi-Fi, pomůže mu MediaTek

Témata článku: , , , , , , , , , , , ,