Krevní transfuze jako zbraň proti stárnutí? Podle některých odborníků jde o špatný nápad

Přijímání krve od mladých dárců vám nejenže neprodlouží život, ale naopak vás může přiblížit smrti. Minimálně podle profesora New York University Marka Siegela.

Siegel v článku pro The Hill varoval, že lidé, kteří podstupují anti-agingové transfuze, se vystavují mnoha zdravotním rizikům – včetně možnosti, že jejich tělo cizí krev zcela odmítne, což by mohlo vyvolat imunologické potíže.

Jak jsme vás již informovali, v USA před časem začala působit společnost Ambrosia. Ta otevřela hned pět klinik, na kterých zájemcům nabízí krev od lidí ve věku 16-25 let. Cena? 8000 dolarů za litr, 12 000 dolarů za dva.

Má to ale háček – neexistuje snad žádný vědecký výzkum, který by podporoval myšlenku, že „mladá krev“ má anti-agingový efekt. Siegel proto tvrdí, že Ambrosia celý svůj byznys postavila toliko na ničím nepodloženém příslibu zpomalení procesu stárnutí. Jinak řečeno, jde o potenciální podvod.

„Toto ošetření může oslovit lidi, které znepokojuje stárnutí, ale stojí za to poukázat na skutečnost, že krevní transfuze není bez souvisejících zdravotních rizik,“ napsal.

„Nakolik tento proces může působit atraktivně, vpouštíte do svého těla intimní krevní chemii někoho jiného. Není to stejná věc jako doplňování palivové nádrže automobilu,“ dodal.

Diskuze (10) Další článek: Neuronová síť WaveNet už mluví i slovensky. Google se bojí falšování reality

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , ,