Kritika vesmírné turistiky: Starty raket mají značně negativní dopady na životní prostředí

O výlet do vesmíru – nebo alespoň na jeho hranici – má zájem stále více a více lidí. The Guardian však v souvislosti s včerejší cestou Jeffa Bezose opět poukázal na skutečnost, že starty raket mají značně negativní dopady na životní prostředí.

Hlavním důvodem je to, že se při nich uvolňuje velké množství emisí. Např. v případě čtyřčlenné posádky se jedná o zhruba 200-300 tun oxidu uhličitého.

„Při jednom dálkovém letu letadla je to jedna až tři tuny oxidu uhličitého na pasažéra,“ uvedla pro srovnání fyzikální geografka Eloise Marais z University College London.

Připomeňte si, jak letěl na hranici vesmíru Richard Branson a Jeff Bezos:

Emise se navíc dostávají přímo do horních vrstev atmosféry, kde mohou zůstat dlouhé roky. Další škodlivé plyny pak rakety produkují během spalování metanu a kerosinu.

Někteří odborníci se proto domnívají, že bychom neprodleně měli začít diskutovat o přijetí určitých regulačních opatření.

„V současné době nemáme žádné předpisy týkající se raketových emisí,“ konstatovala  Marais. „Nastal čas jednat – zatímco si miliardáři stále kupují svoje letenky.“

Diskuze (41) Další článek: Předběžné testy Radeonu RX 6600 XT ukazují srovnatelný výkon s GeForce RTX 3060 Ti

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , ,