Kryptoměnový milionář staví v Nevadě obří utopické město využívající blockchain na vše

  • V USA vzniká rozsáhlý projekt postavený na blockchainu
  • Milionář staví město, které bude fungovat zcela na blockchainu
  • Blockchain bude základem pro vše, například i platby, ověřování identity a podobně

Vydělal stovky milionů dolarů díky kryptoměnám a rozhodl se změnit svět k lepšímu. Tak by se dal ve zkratce popsat Jeffrey Berns a jeho plán, se kterým chce vše odstartovat. Ale zatímco ostatní většinou jen slibují a představují návrhy, on už začal reálně investovat a nakoupil obří pozemek pro stavbu zcela nového typu města.

Sám 56letý Jeffrey Berns, který pracoval jako právník většinou v rámci hromadných žalob proti finančním společnostem, se o bitcoinu dozvěděl přibližně v roce 2013. V té době si ale ještě neuvědomoval jeho výhody. Zlom dle jeho slov nadešel až s příchodem univerzální programovatelné platformy Ethereum (na které i obrovsky zbohatl), kterou ve stejném roce navrhl Vitalik Buterin. Právě s univerzálností a možnostmi blockchainu si uvědomil, že díky tomu lze skutečně nahradit staré koncepty, které zahrnují třetí strany napříč segmenty a stejně tak i samotný stát a většinu rozhodovacích procesů.

Ale nezůstal pouze u představ a rozhodl se s tím něco udělat. Vytvořit reálné město, které bude těchto nových technologií a konceptů využívat.

Obří pozemek v Nevadské poušti

Aby mohl svou vizi uskutečnit, potřeboval obrovský pozemek, který by umožnil postavit zcela nový typ města. Stovky milionů dolarů sice vypadá jako velký rozpočet, pokud ale chcete v USA nakupovat pozemky, není to zas tak moc.

Proto se rozhodl koupit pozemky na levném místě, které je zároveň i ekonomicky výhodné – Nevadská poušť. Jedná se díky tomu o obří pozemek s rozlohou přibližně 271 kilometrů čtverečních.

Za tento pozemek a další přípravy, které v současné době zahrnují už 70členný tým, zaplatil přes 300 milionů dolarů. Je nutné dodat, že se jedná o zcela neupravené pozemky, které vyžadují kompletní úpravu pro případnou stavbu čehokoli, co má tvořit město. Investice je to tak opravdu riskantní a nedá se srovnávat s nákupem pozemků například ve městě.

Nevada nabízí také řadu výrazných daňových zvýhodnění pro inovační projekty, což je další důvod, kvůli kterému bylo toto místo zvoleno.

Distribuovaná spolupracující entita

Aby plány uskutečnil, potřebuje ale více než jen pozemky a peníze. Potřebuje také zcela novou platformu, na které bude vše fungovat z pohledu vlastnictví a spolupráce.

Blockchains LLC tak nebude klasickou společností s klasickou strukturou, ale cílem je vytvořit „distribuovanou spolupracující entitu“. Ano, vypadá to jako taková sluníčková utopická představa, kterou lze vidět u různých šílených skupin a kultů, které žijí odděleně od civilizace a podobně.

Rozdíl je ale v tom, že tyto kulty stále vedou vybraní lidé, „rada starších“ a podobně, kteří tak mají zvýšenou moc nad ostatními, čímž vzniká problém jako u každého podobného řešení – korupce, zvýhodňování a ještě mnohem větší problémy.

Tomu všemu se ale konečně dá zabránit blockchainem, respektive nenapadnutelným strojovým rozdělením rozhodovacích sil i procesů a odstraněním prostředníků, kteří mohou jakoukoli část zneužít.

Princip této entity má být postaven tak, že veškerého rozhodovací pravomoce budou rozdělené kompletně mezi všechny – 100 % lidí bude kontrolovat 100 % rozhodování v této entitě. Samotné dividendy budou v rámci lidí rozděleny v 90 %, 10 % si nechá zakladatel Jeffrey Berns.

Vše na blockchainu

Celé město, systém i lidé mají prezentovat novou generaci civilizace, která bude postavená na technologii blockchainu. Zatím bylo prezentováno několik možností reálného použití.

První je pochopitelně ověřování identity, díky čemuž bude možné automatizovat vstupy do budovat, platby, právnické úkony a další. V současných plánech se počítá s biometrickým ověřováním pomocí žil v ruce, se kterými budou spárované i privátní klíče.

Blockchains LLC už na konci minulého měsíce uzavřela partnerstv ís energetickým dodavatelem NV Energy, který je nakloněn použití blockchainu i v energetickém průmyslu, kde už lze vidět několik běžících projektů. Vzhledem k tomu, že bude město masivně využívat obnovitelné zdroje energie zahrnující solární elektrárny i větrné elektrárny, bude nutné přesné vše sledovat a efektivně kupovat i prodávat, když bude nadbytek. Díky tomu, že vše bude na jedné univerzální blockchainové platformě, bude možné transakce snadno transparentně sledovat na úroveň jednotlivých domů a automatizovat tak veškeré finanční toky.

Tvůrce zároveň počítá i s výstavbou největší haly, ve které se budou pořádat celosvětové zápasy v e-sportu.

Vlastní banka

Jeffrey Berns se při prezentaci zmínil o reálné situaci, která se týká mnoha lidí z této oblasti – negativního postoje bank, pro které je blockchain a kryptoměny velkou hrozbou. Vzhledem k tomu, že on sám je hodně vidět a podílí se na řadě iniciativ, se setkal s tím, že mu prostě banka obstavila a zrušila účet bez předchozí domluvy. Řada bank odmítá přijímat peníze z různých kryptoměnových směnáren nebo je s tím spojená řada problémů.

Místo aby bojoval proti těmto bankám právní cestou, rozhodl se k jednodušší cestě – koupil menší banku, kterou hodlá přetvořit na moderní finanční instituci. Tento nový typ banky bude bez problémů pracovat s blockchainy a směnárnami kryptoměn, což usnadní veškeré finanční toky, které budou lidé potřebovat.

Zabezpečení klíčů na prvním místě

Protože vše poběží na blockchainu, využívají se rovněž privátní klíče, které zajišťují přístup k dané adrese, na které se nachází kryptoměny nebo tokeny. Do budoucna ale blockchain bude obsahovat spoustu citlivých a důležitých údajů, které je potřeba extrémně zabezpečit.

To se Jeffrey Berns snaží řešit jednoduše – koupil tři protiatomové kryty rozmístěné po celém světě, které odolají jak jadernému útoku, tak i elektromagnetickému záření. V těchto krytech pak budou moci být uložené nejdůležitější privátní klíče, čímž se minimalizuje možnost krádeže nebo poškození.

Nejdříve inovační park

Stavba města začne už koncem roku 2019, přičemž nejdříve se bude stavět inovační park, který bude zahrnovat především kancelářské prostory pro nové startupy a společnosti, které se budou zabývat nejnovějšími technologiemi v oblasti blockchainu, umělé inteligence nebo třeba 3D tisku.

Počítá se ale s postupným rozšiřováním infrastruktury až do podoby celého města, které bude zahrnovat i byty, domy, školy, školky, zábavní a sportovní centra a další nezbytné části.

Je jasné, že v takovém případě se nejedná o investice v oblasti stovek milionů dolarů, ale spíše desítek či stovek miliard dolarů. Jak už ale bylo zmíněno, v plánu je, že investory budou samotní uživatelé prostor nebo občané, kteří na daném místě budou bydlet. Nesmíme totiž zapomínat na to, že všichni budou zároveň vlastnit část celého projektu, který by měl do budoucna generovat zisk.

Je tento utopický projekt realizovatelný? S blockchainem ano, ale je nutné počítat s tím, že se bude narážet na řadu problémů, které bude nutné řešit, prorazit spoustu nových cest a konceptů a vývoj se bude táhnout dlouho. A jakmile nebude správně nastavený byznys model tak, aby projekt začal generovat příjmy už od počátku, může se také jednat o velmi rychlý konec.

Diskuze (41) Další článek: Co se skrývá uvnitř nového MacBooku Air? Podrobnosti odhalil rozbor

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,