Kryptoměnu Facebooku řešilo 26 centrálních bank. Povolení je nejisté

Mnoho nejasností stále panuje kolem chystané kryptoměny Facebooku jménem Libra. Finanční instituce po celém světě si nejsou jisty, zda ji akceptovat. V pondělí se proto setkalo 26 zástupců centrálních bank z celého světa, aby prodiskutovali, jaká rizika spuštění Libry může pro lidi přinést. 

Zmíněných 26 centrálních bank bylo podle deníku The Financial Times pravděpodobně z Výboru pro platební styk a tržní infrastrukturu (CPMI) při Bance pro mezinárodní platby (BIS). Mezi nimi jsou například Evropská centrální banka (ECB) nebo americký Federální rezervní systém (FED). Setkání se konalo ve Švýcarsku a předsedal mu šéf ECB Benoit Coeuré. 

Ten se jíž dříve nechal slyšet, že laťka, podle které bude Libru posuzovat, je velmi vysoká. „Jak se objevují nové technologie, stablecoiny jsou stále netestovány, a to hlavně v takové míře, aby se mohly stát globálním platebním systémem,“ uvedl Coeuré. Podle něj je třeba mluvit o vážných rizicích, které se s užíváním kryptoměny mohou objevit.

Spuštění Libry provází nejistota

Setkání se účastnili i zástupce Asociace Libry, kteří trvají na tom, že diskuzi vítají. Podle nich zamýšlenou existenci měny oznámili tak dopředu právě proto, aby mohli širokou veřejnost a odborníky přesvědčit, že Libra má smysl. 

Přesvědčování je jim ale příliš nedaří. Mezi jednotlivými zeměmi a finančními institucemi převažuje názor, že v současné podobě nelze kryptoměnu povolit. Naposledy to řekl například francouzský ministr financí Bruno Le Mair, který rázně uvedl, že „aktuálně nemůže Libra vstoupit na evropské prostředí“. 

Podobně silná prohlášení zazněla dříve od amerických zákonodárců. Ani v Číně nepanuje nadšení, Čínská lidová banka zmínila obavy, že by měna Facebooku ohrozila stabilitu čínského juanu. Navíc Facebook ani není v zemi povolený. Libru rovněž zkoumají evropské antimonopolní úřady. 

Spuštění Libry je tudíž zatím nedohlednu. Asociace to plánuje pro veřejnost na první polovinu příštího roku, ale přesný termín neexistuje. Kryptoměnu od například Bitcoinu odlišuje to, že má jít o tzv. stablecoin - token vázaný na určité platidlo nebo jiné aktivum, díky čemuž by neměl být tolik volatilní.

CPMI zveřejní své finální stanovisko v polovině října.

Diskuze (35) Další článek: Apple využívá své kontroly nad iOS. Vývojáři musí povinně integrovat přihlašování skrze Apple ID

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , ,