Notebooky | Tipy

Kupujete bazarový notebook? Na tohle si dejte pozor

  • Nákup zánovního notebooku se může stále vyplatit a získat tím kvalitní stroj
  • Při výběru je třeba obezřetnost a trpělivost
  • Ověřit je třeba fyzický stav, záruku i kondici komponent

Kdy notebook z druhé ruky dává smysl

Nákup bazarového stroje může být stále pro mnohé uživatele dobrým způsobem, jak za málo peněz získat kvalitní notebook, jemuž se nové modely v nabídkách e-shopů nerovnají. Platí to především ve dvou kategoriích – pracovní notebooky a Macbooky.

Do první skupiny můžeme zařadit starší profesionální modely Lenova, Dellu nebo HP. Mezi Macbooky jsou potom při bazarovém nákupu oblíbené především modely Pro. Ty totiž v minulosti nabízely dobré možnosti pro upgrade – vyměnit lze snadno disk, paměť či pořídit novou baterii.

could-the-next-version-of-macbook-pro-2012-have-retina-display.jpg
Macbooky Pro z let 2010 až 2012 jsou oblíbeným bazarovým artiklem. Jejich upgrade je jednoduchý a Applem jsou stále podporovány

Také profesionální pracovní stroje jiných značek jsou robustnější, mají možnost výměny disku či baterie a i po několika letech mohou být v dobré kondici a nabízet zajímavé vlastnosti za zlomek původní ceny.

Běžné notebooky s plastovou konstrukcí toho zpravidla tolik nevydrží a po několika letech se projeví „provozní únava“. Sem tam něco vrže, nebo se něco odlomí. Také klávesnice či touchpad nejsou stavěny na tak intenzivní zátěž jako u tzv. manažerských notebooků. Koupě takového notebooku z druhé ruky bude větší risk.

Pokud se ale pro nákup staršího notebooku rozhodnete, je třeba dbát několika základních pravidel. Ta by měla minimalizovat riziko toho, že pořídíte stroj ve špatné kondici, s výrazně opotřebeným hardwarem nebo dokonce kradený notebook.

Diskuze (53) Další článek: Radeon RX Vega má mít vyšší výkon než GTX 1080. Objevily se první výsledky benchmarků

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,