Lampička WaterLight nepotřebuje baterii ani nabíjení. Elektřinu vyrábí ze slané vody nebo moči

Kolumbijský start-up E-Dina, specializující se na obnovitelné zdroje energie, a kolumbijská divize Wunderman Thompson vyvinuly zařízení, které přeměňuje slanou vodu na elektrickou energii. Výsledkem je bezdrátové přenosné svítidlo WaterLight, jež dokáže na půl litru slané vody svítit až 45 dní.

Cílovou skupinou tohoto zařízení může být například 840 milionů lidí, kteří nemají přístup k elektrické energii. Jedná se o spolehlivější řešení, než nabízejí lampičky poháněné solární energií, jež jsou závislé na počasí. „Po naplnění vodou je dodávka energie okamžitá, zatímco solární svítilny potřebují k nabití baterií přeměnit sluneční energii a fungují pouze za slunečního svitu.“ vysvětluje ředitel Ruiz Pineda.

Elektřina ze slané vody

Systém WaterLight funguje na principu ionizace, kdy elektrická energie vzniká při reakci elektrolytů slané vody s hořčíkovými a měděnými destičkami uvnitř zařízení. Kromě funkce přenosného zdroje světla slouží WaterLight také k nabíjení malých zařízení prostřednictvím portu USB. V nouzových situacích jej lze dokonce napájet močí.

Inspirací pro aktuální verzi lampy je domorodý kmen Wayuů, žijící na poloostrově La Guajira na kolumbijsko-venezuelské hranici. Zdejší pouštní krajina je obklopena Karibským mořem a obyvatelé mají omezený přístup k elektřině. Výrobce doufá, že WaterLight pomůže komunitě využívat mořskou vodu k výrobě udržitelné elektřiny. Jedním ze zamýšlených způsobů využití je například noční rybolov.

„E-Dina je kolumbijská společnost a my jsme chtěli začít s místní komunitou, která má problém s nedostupností elektřiny,“ vysvětlil Pineda. „Vybrali jsme si proto komunitu Wayuů, protože jde o obyvatelstvo, na které vláda zapomněla.“

Vydrží fungovat až tři roky

Světlo válcovitého tvaru je zdobeno tradičními symboly a vzory, zatímco dřevěný povrch připomíná starobylé umění. Řemínek byl vyroben místními řemeslnicemi a využívá původní postupy z předkoloniálních dob. Zařízení je vodotěsné, vyrobené z plně recyklovatelných materiálů a jeho předpokládaná životnost je přibližně 5 600 hodin, což odpovídá dvěma až třem letům používání.

Kreativní ředitel společnosti Wunderman Thompson Bas Korsten, říká: „WaterLight je ukázkou toho, jak svatá trojice technologie, kreativity a lidskosti může vytvořit skutečně převratný nápad, který má potenciál změnit život milionů lidí.“

Podle výrobce je WaterLight připraven na celosvětové rozšíření – v podobné situaci jako La Guajira je mnoho zemí, jako je Sierra Leone a Sýrie. Výrobek si mohou zakoupit nevládní organizace, vlády i soukromé firmy.

Diskuze (13) Další článek: Arm by mohlo ovládnout konsorcium více firem. O spravedlivém rozdělení už mluví i Qualcomm

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , ,