Google | Alphabet | Larry Page | Sergey Brin | Sundar Pichai

Larry Page a Sergey Brin se stahují z vedení Alphabetu. Šéfem se stal Sundar Pichai

Od roku 2015 zastřešuje Google nově vzniklá mateřská firma Alphabet, která dohlíží na jednotlivé samostatné části, včetně Googlu. Obě firmy přitom měly vlastní vedení, což se nyní mění. Brin a Page se stahují z Alphabetu a křeslo převezme Sundar Pichai, stávající CEO Googlu.

Oba zakladatelé Googlu, tedy Larry Page a Sergey Brin, doposud figurovali ve vedení Alphabetu, zatímco pozici CEO Googlu předali Sundarovi již v roce 2015. Nyní ale v blogovém příspěvku zmiňují, že nastal čas zjednodušit vedení společnosti a není důvod, aby měla firma prezidenta a dva CEO. Sundar Pichai tak povede jak Google, tak i mateřský Alphabet, kde nahradí Page. Zde bude dohlížet na portfolio dalších firem.

Larry i Sergey přitom neodstupují úplně, stále zůstávají součástí představenstva, akcionáři i jako spoluzakladatelé. Veřejně již řadu let téměř nevystupují. Do vedení společnosti se chtějí zapojovat již pouze nepřímo skrze Sundara a hlavně ohledně témat, které je zajímají.

Sundar Pichai je původem z Indie, kde i vystudoval. Následně se přesunul na Stanford a Wharton. V Google začal pracovat v roce 2004, kde se podílel na Chromu, Chrome OS a Google Drive. Poté od roku 2013 dohlížel i na vývoj Androidu. O rok později byl navržen pro pozici CEO Microsoftu, tu ale získal Satya Nadella. Sundar se záhy stal CEO Googlu.

Váš názor Další článek: ELONOVINKY: Prototyp Starship explodoval, vývoj to ale nezpomalí

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,