Laserový systém Moonrise vyzkouší 3D tisk na Měsíci

Budoucí kolonisté na Měsíci by měli stavět budovy s vydatnou pomocí 3D tiskáren. Takové technologie je ale nejprve nutné pořádně vyzkoušet a vyladit. Pracují na tom i odborníci německého centra Laser Zentrum Hannover (LZH) a německého institutu Institute of Space Systems (IRAS). Experimentují s různými postupy 3D tisku pro stavbu kolonií na Měsíci.

Nedávno vyvinuli laserový systém Moonrise, který by měl být součástí zařízení připravovaného německého měsíčního roveru, pro misi plánovanou na rok 2021. Systém Moorise by měl vyzkoušet, zda je možné změnit měsíční regolit, který pokrývá povrchy Luny, na prakticky použitelný stavební materiál.

V dnešní době plánuje kolonizaci Měsíce nejedna vesmírná agentura i soukromá společnost. Musejí ale počítat s řadou závažných praktických problémů. Asi největším z nich je nesmírně vysoká cena za dopravu nákladu na Měsíc, která se momentálně pohybuje kolem 782 tisíc dolarů za jeden kilogram nákladu. Proto by bylo více než žádoucí co nejvíce stavebního materiálu pro měsíční základny a kolonie získat přímo na Měsíci.

Experimentální systém Moonrise by měl ověřit, nakolik je reálné počítat s využitím měsíčních hornin pro stavbu budov. Asi tříkilogramový laser bude na Měsíci tavit regolit a vytvářet z něj stavební materiál.

Kdy to bude?

Moonrise je stále ve vývoji. Čekají ho ještě testy na Zemi, pro které musejí vědci vyrobit napodobeninu měsíčního regolitu. Také je ještě nutné zabezpečit konstrukci laserového systému proti působení extrémních podmínek během cesty na Měsíc, a pak na samotném Měsíci.

Až se Moonrise v pořádku dostane na Měsíc na palubě připravovaného roveru, tak tam bude na vhodných místech laserem tavit regolit a vyrábět z něj předem určené tvary. Celý proces a také výsledné produkty budou sledovat kamery s vysokým rozlišením, které jsou součástí systému.

Podle Stefana Linkeho z institutu IRAS je takový experiment zásadní pro plánování budoucích misí na Měsíc. Pokud systém Moonrise uspěje, tak na něj budou navazovat projekty prvních trvalých staveb se 3D tiskem na povrchu Měsíce.

Váš názor Další článek: DJI Osmo Aciton: Čínská odpověď na GoPro má dvě barevné obrazovky

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , ,