Léky na pálení žáhy mohou zvyšovat riziko onemocnění rakovinou žaludku

Farmaka používaná k léčbě pálení žáhy a refluxu mohou více než zdvojnásobit riziko vzniku rakoviny žaludku. Plyne to z nedávné studie provedené odborníky z University College.

Zcela konkrétně se jedná o inhibitory protonové pumpy (PPI), které patří mezi vůbec nejrozšířenější léky. Nicméně jejich dlouhodobé užívání může mít značně nežádoucí důsledky – a to kvůli bakteriím Helicobacter pylori.

Tyto bakterie, které má ve svých útrobách přibližně polovina celosvětové populace, jsou obvykle neškodné. U malého procenta lidí však byla jejich přítomnost asociována se vznikem rakoviny žaludku. Již předchozí výzkum ukázal, že pokud někteří jedinci hostí Helicobacter pylori a současně berou PPI, pak mají větší šanci, že se u nich vyvine tzv. atrofická gastritida – tedy prekurzor výše zmíněného onemocnění.

Původně se předpokládalo, že tento problém by se dal vyřešit likvidací bakterií ještě před podáním PPI. Jenže nyní vyšlo najevo, že tomu tak není. Vědci provedli analýzu zdravotní databáze obyvatel Hongkongu a identifikovali 63,397 dospělých, kteří byli léčení trojkombinací PPI + dvě antibiotika.

Jakmile byla infekce eliminována, pacienti byli sledování v dalších v průměru 7,5 let. Během této doby 3, 271 z nich i nadále užívalo PPI (v průměru 3 roky) a 21 729 alternativu v podobě H2 blokátorů. 153 osob onemocnělo rakovinou žaludku, přičemž ve „skupině PPI“ byla pravděpodobnost této diagnózy 2,44krát vyšší. Oproti tomu ve „skupině H2“ žádné zvýšení rizika zaznamenáno nebylo. Navíc platí, že čím častěji a déle někdo PPI bere, tím větší nebezpečí mu hrozí.

Je třeba dodat, že celkový rizikový faktor samozřejmě není příliš vysoký – podle inkriminované studie bylo dlouhodobé užívání PPI spojeno pouze s přibližně čtyřmi dalšími případy rakoviny žaludku na 10 000 lidí ročně. I tak jde ale o zajímavou souvislost, která si nepochybně zaslouží další výzkum.

Diskuze (13) Další článek: Začíná doba šestijádrová: Dell uvádí první notebooky s novými procesory

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,