Leopard ve městě: Izrael má vlastního obrněnce pro městský boj

  • Městské prostředí je z mnoha důvodů velmi náročné pro vedení bojových operací
  • Některé armády světa proto usilovně pracují na vývoji speciálních zbraňových systémů, které by se v něm uplatnily
  • K těmto armádám se řadí i Izraelské obranné síly, které právě získaly nového obrněnce

V dnešním světě se často svádí těžké boje přímo uvnitř měst. Městské prostředí je přitom z mnoha důvodů velmi náročné pro vedení bojových operací. Některé armády světa usilovně pracují na vývoji speciálních zbraňových systémů, které by se uplatnily právě v městském prostředí.

K těmto armádám se řadí i Izraelské obranné síly, které právě získaly nového obrněnce. Ten by se měl osvědčit při bojích ve městech. Jde o novou verzi izraelského těžkého obrněného transportéru Namer, který vznikl na podvozku tanku Merkava Mark IV.

Namer znamená v hebrejštině „leopard“ a tito leopardi v ceně 3 miliony dolarů za jeden kus slouží v Izraelských obranných silách od roku 2008. Jejich zavádění do služby poněkud vázne a v tuto chvíli jich je nasazeno asi 120.

Jeden obrněnec Namer o váze přes 60 tun uveze trojčlennou posádku a až 9 pěšáků. Namery poskytují lidem uvnitř slušnou ochranu, která odpovídá mnohem více tanku než obrněnému transportéru. Jsou ale obvykle vyzbrojeny jen několika kulomety a jejich palebná síla je tudíž spíš jen symbolická.

Izrael se proto rozhodl své „leopardy“ vylepšit a testuje verzi Namer IFV, tedy jako bojové vozidlo pěchoty. Základní prvkem vylepšení je nová bezosádková věž, která je osazená automatickým kanónem ráže 30 mm. Zřejmě jde o kanón Orbital ATK Mk44 Bushmaster.

Takto vznikl obrněnec, který má palebnou sílu bojového vozidla pěchoty, jako je například Bradley nebo Puma, a zároveň ochranný pancíř odpovídající tanku. Vylepšený Namer je rovněž vybavený systémem aktivní obrany Trophy, který leoparda účinně chrání před protitankovými raketami.

Proč vlastně vyvíjet takového obrněnce pro boj ve městě? Izrael se poučil z neúspěchů a velkých ztrát, které utržila ruská armáda při invazi do Čečenska. Rusové nebyli připraveni na boj ve městě a jejich obrněnce to tehdy odnesly. Izrael musí počítat s boji v Gaze, což je vlastně jedno veliké město a také v městské zástavbě na jihu Libanonu.

Podle brigádního generála Barucha Matzliacha, který se podílí na vedení vývoj izraelských obrněnců, by těžké bojové vozidlo pěchoty s kanónem a pořádným pancířem mělo mít v městských bojích velkou výhodu. Kanón, který je podstatně lehčí a kratší, nežli klasické dělo tanku zajistí vozidlu větší pohyblivost a schopnost manévrovat, což je v komplikovaném prostředí města klíčové. Zároveň ale poskytne pěchotě palebnou sílu, takže jednotka s těmito obrněnci bude méně závislá na palebné podpoře dalších jednotek.

Zdroj: Scout Warrior,

Diskuze (5) Další článek: Estonsko by mohlo mít vlastní a státem posvěcenou kryptoměnu Estcoins

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,