Letní čas má své výhody, ale i nevýhody. Jeho zrušení se zaseklo v soukolí evropské byrokracie

  • Jak, kdy a kde vznikl letní čas?
  • Co měl přinést, jaké jsou jeho výhody a nevýhody?
  • Má nějaké negativní dopady na lidské zdraví?

V neděli 27. března bude po čase 1:59:59 následovat čas 3:00:00. Pomyslné ručičky hodinek se posunou o jednu hodinu vpřed a začne takzvaný letní čas. Do původních kolejí, tedy k pásmovému, respektive středoevropskému času, se vrátíme až poslední neděli v říjnu.

Jak, kdy a kde vlastně letní čas vznikl? Co měl přinést, jaké jsou jeho výhody a nevýhody? Má nějaké negativní dopady na lidské zdraví? Nejen na tyto otázky se pokusíme odpovědět tímto článkem.

Stručná historie letního času

Jisté zásluhy na myšlence letního času nelze upřít americkému spisovateli, vědci, vynálezci, státníkovi a diplomatovi v jedné osobě Benjaminu Franklinovi. Ten v roce 1874 v dopise adresovaném redaktorovi časopisu Journal of Paris žertem doporučil, aby lidé ráno vstávali z postelí dříve a minimalizovali tak spotřebu svíček a oleje do lamp. Nápad, míněný jako vtip, ještě neobsahoval posouvání ručiček hodin tam a zpět.

Klepněte pro větší obrázek Benjamin Franklin

S moderním konceptem letního času přišel v roce 1895 entomolog z Nového Zélandu George Hudson. Navrhl dvouhodinový posun času, aby měl v létě po práci více sluncem prosvětlených hodin na lov brouků. Konkrétně doporučoval v říjnu posunout hodiny o dvě hodiny dopředu a poté v březnu o dvě hodiny zpět.

S výrazně absurdnějším návrhem přišel v roce 1905 britský stavitel William Willett. Ten navrhoval, aby se každou neděli v dubnu posunul čas o dvacet minut dopředu a každou neděli v září zase o dvacet minut dozadu. Možná můžeme být rádi, že tento nápad skončil v propadlišti dějin – představa, že bychom měli posouvat čas osmkrát ročně, zní dosti šíleně.

Zásadní první světová válka

K prvnímu praktickému použití letního času došlo až během první světové války. 30. dubna 1916 se na území Německé říše posunuly hodiny o hodinu dopředu, aby se snížila spotřeba energie na svícení a ušetřilo se palivo pro válečné účely.

Ačkoli v jednom malém městě v Kanadě se sezónními změnami času experimentovali již v roce 1908, právě zavedení v Německu podnítilo trend, který se brzy rozšířil po celé Evropě. Během několika týdnů začala letní čas používat celá řada zemí – mimo jiné Spojené království, Francie, Itálie, Rusko, a dokonce i Austrálie. Ve Spojených státech došlo k první změně letního času v roce 1918.

Počáteční nadšení však většinou netrvalo dlouho. Německo přestalo používat letní čas v roce 1919 a Rakousko o dva roky pozdějí. Naopak Velká Británie, Irsko a města jako Paříž ve Francii nadále posouvala hodiny tam a zpět.

Diskuze (113) Další článek: Rusové nejsou nepostradatelní ani ve vesmíru. OneWeb přeběhl ke SpaceX během pouhých tří týdnů

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,