Levi Strauss vyvinul eticky seprané laserové džíny

Vyrobit věrohodně seprané džíny, není vůbec jednoduché, proces se totiž skládá z několika desítek manuálních kroků. Jeden z největších výrobců Levi Strauss se proto pochlubil novou technologií, která je ohleduplná k zaměstnancům, většinu práce totiž nově převezme laser.

Polarizovaný svazek světla do denimu vypálí kýžený vzor seprání, přičemž výrobce, který tuto sofistikovanou technologii pojmenoval Project F.L.X., se zároveň pochlubil videem, které znázorňuje, jaká je to věda.

Efekt seprání, přežehlení a nejrůznějších vad totiž není ani náhodou náhodný, ale je pečlivě připravený grafiky, kteří vytvoří přesný vzor, který pak do látky vypálí onen výkonný laser.

Proč se džínám říká džíny

Mimochodem, víte vlastně, proč se džínám říká džíny – jeans? Odpověď přináší třeba Wikipedie, podle které sahá název do hluboké minulosti, podobný oděv totiž nosili námořníci v italském Janově už v 17. století. Džíny – jeans jsou tedy vlastně „Janovanky.“

Podobným způsobem vzniklo i označení džínsové látky denim. V polovině 19. století začal Levi Strauss v USA prodávat pracovní oděvy z bavlněné serže dovážené z francouzského Nimes. Ze spojení serge de Nimes pak zkomolením vzniklo denim, píše česká Wikipedie Klasické džíny tedy existují jen díky italským námořníkům a francouzskému textilnímu průmyslu.

Diskuze (6) Další článek: EU: Apple, Google a další musejí platit daně v Evropě. Konec výhodných rájů

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,