Lidé stanou na Marsu během nadcházejících 10 let. Alespoň podle Gwynne Shotwell

Prezidentka a hlavní provozní ředitelka SpaceX Gwynne Shotwell minulý týden prohlásila, že jmenované společnosti se pravděpodobně podaří dostat na Mars mnohem rychleji než NASA.

„Myslím, že to bude v tomto desetiletí, ano. Na Měsíci budou lidí dříve,“ řekla během krátkého video rozhovoru pro CNBC.

Shotwell samozřejmě počítá s tím, že lidi na rudou planetu dopraví kosmická loď Starship. Ještě předtím ovšem proběhnou nepilotované mise, přičemž těch prvních bychom se podle ní měli dočkat dočkat už za 5 let.

O dekádu dřív než NASA?

NASA odhaduje, že v rámci programu Artemis vyšle astronauty na Mars kolem roku 2040, tedy o cca 10 let později. Posádka by přitom již neměla startovat ze Země, ale z Měsíce.

Vzhledem k tomu, že Artemis se navíc v poslední době potýká s určitými potížemi, je poměrně reálné, že SpaceX v tomto pomyslném závodě skutečně zvítězí.

Ve hře je ovšem i možnost, že oba jmenované subjekty se nakonec rozhodnou spolupracovat a realizovat misi na Mars společnými silami.

Artemis Živě: Návrat člověka na Měsíc

Artemis je kosmický program NASA, jehož úkolem je obnovit lety člověka na Měsíc. Na oběžné dráze Měsíce bude vybudována stanice Gateway. Posádku ke stanici bude dopravovat kosmická loď Orion, vynesená raketou SLS. Na povrch Měsíce dopraví astronauty modul HLS, kterým bude minimálně při prvním přistání Starship od SpaceX.

Naplánované mise:

  • Artemis 1: Nepilotovaný let, kdy bude loď Orion navedena na oběžnou dráhu kolem Měsíce a pak zpět k Zemi. Termín: konec roku 2022
  • Artemis 2: Pilotovaný oblet Měsíce. Termín: rok 2023
  • Artemis 3: Přistání člověka na Měsíci. Termín: nejdříve v roce 2024
  • CLPS: Doprava vědeckých experimentů na povrch Měsíce jako podpora programu Artemis. Termín: od roku 2021
Diskuze (9) Další článek: Radeon RX 7900 XT má být první herní grafikou pro PCI Express 5.0. AMD by mohlo předběhnout Nvidii

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , ,