Lockheed Martin ukázal výkonný laserový systém určený pro sestřelování dronů a dalších objektů

Dronů je čím dál více a to nejen těch malých a jednoduchých, ale i těch armádních. Pro obranu proti nebezpečí, které může mít různé následky, vyvinula společnost Lockheed Martin nový laserový systém Athena, který je určen pro likvidaci dronů a dalších bezpilotních letounů.

Systém využívá kromě manuálního režimu i automatického zaměřování cíle v 360stupňovém rozsahu, přičemž jeho umístění může být jak na zemi, tak i na lodi a dalších místech. Díky použití 30 kW laseru, který se přes čočky a zrcadla přesně zaměří na daný cíl, není nutné řešit „náboje“, stačí dodávat potřebnou elektrickou energii. Hlavní výhodou je také nízká cena „dávky“ (jednotky dolarů), takřka žádný hluk a nulové poškození okolí.

Na videu můžete vidět záběry z testu, při kterém systém „odpálil“ celkem pět dronů, které letěly vysoko ve vzduchu. Laserem lze pochopitelně ničit i pozemní cíle, starší modely s nižším výkonem byly schopné i na dálku téměř dvou kilometrů zlikvidovat jedoucí automobil.

Ve vývoji jsou pochopitelně ještě výkonnější laserové systémy, poslední prototyp už dosahoval dokonce takřka dvojnásobného výkonu 58 kW.

Diskuze (13) Další článek: Dyson vyrábí vysavače, a teď chce konkurovat Tesle. V roce 2020 představí vlastní elektromobil

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,