Londýnský kamerový systém rozpoznávání tváří má pomáhat policii. V 86 % se ale zmýlil

Londýnská policie spustila počátkem února kamerový systém s funkcí rozpoznávání obličeje v reálném čase. Jeho cílem měla být pomoc policistům s vyhledáváním zločinců a podezřelých osob. Po týdnu provozu vydala Metropolitan Police zprávu o jeho fungování.

Statistiky se týkají tří kamer umístěných ve Stratfordu a na Oxford Circus, přičemž pro jednu kameru nejsou data k dispozici z důvodu technických problémů. Úkolem kamer je snímat obličeje osob v záběru a porovnávat je s policejní databází.

Osm poplachů, jen jeden zadržený

Nizozemský server Business Insider uvádí, že policejní kamery zachytily v jedné z nejrušnějších londýnských nákupních čtvrtí v průběhu jednoho týdne 8600 obličejů. V osmi případech vydal systém Live Facial Recognition (LFR) varování, že by se mohlo jednat o hledanou osobu, což následně prověřovali policisté přítomní na místě.

Na základě varování byla skutečně zadržena jedna hledaná osoba, nicméně sedm zbývajících systém identifikoval nesprávně. V pěti případech policisté legitimovali označeného člověka a zjistili, že nejde o hledanou osobu.

Nezisková organizace Big Brother Watch, zabývající se občanskými svobodami a soukromím, komentovala zveřejněná čísla na sociální síti Twitter: „V 86 % systém rozpoznávání obličeje nesprávně označil nevinné osoby a v 71 % vedla chybná identifikace k zastavení nevinných lidí policií a jejich legitimaci.“

Jsou tam varovné cedule, to musí stačit!

Tiskový mluvčí uvedl, že oblast, kterou policie sledovala, byla jasně označena. „Nasazení LFR je doprovázeno jasným upozorněním veřejnosti na skutečnost, že je v tomto místě v provozu. Chceme, aby veřejnost věděla, že jsme tam, a chceme ji ujistit, že pracujeme na zvýšení bezpečnosti Londýna, “ uvedl.

Kritika kamerového systému míří zejména na jeho nepřesnost a narušování soukromí. Odborníci na umělou inteligenci poukazovali zejména na rasovou a genderovou nevyrovnanost v systémech rozpoznávání obličeje, které častěji nesprávně identifikují ženy a lidi s barevnou pletí, což může přispět k nadměrným policejním kontrolám těchto skupin.

Big Brother Watch shrnuje svůj názor na dohledový systém nevybíravými slovy: „Je to katastrofa pro lidská práva, porušení našich nejzákladnějších svobod a ostuda pro naše hlavní město.“

Diskuze (14) Další článek: Steve Wozniak říká, že by mohl být v USA pacientem nula s koronavirem. S příznaky se vracel z Číny už začátkem ledna

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , ,