Flickr

Majitel Flickru vyzývá uživatele: Potřebujeme peníze, zaplaťte si předplatné

Zajímavé oznámení se tento týden objevilo na stránce Flickru, tedy službě ke sdílení fotografií, která do loňského roku patřila Yahoo. Její aktuální majitel, služba pro hosting fotografií SmugMug, v oznámení prosí uživatele, ať si zaplatí placenou verzi Pro. Firma argumentuje potřebou financí, aby „mohla udržet sen naživu“. Při loňském nákupu Flickru říkala, že chce službě vdechnout nový život, dnes to ale vypadá, že fotostránka sotva přežívá.

Rodinná firma SmugMug, násobně menší než Flickr, koupila od Yahoo slavnou službu v dubnu 2018. Částka, kterou do toho investovala, dosud není známá. Provozní náklady jsou ale zřejmě vyšší, než čekala. Jinak se nedá vysvětlit dopis, který se objevil všem platícím uživatelům Flickru. Šéf SmugMug Don MacAskill se v něm prakticky ptá, zda neznají nějaké další lidi, kteří jsou ochotni zaplatit si roční předplatné. „Stále potřebujeme vaši pomoc, stále ztrácíme peníze,“ píše MacAskill.

„SmugMug nemůže pokračovat se svých operacích, pokud bude mít ztráty jako doposud,“ stojí dále v dopise. Flickr je podle něj nejmilovanější služba na světě, která se ale potýká s finančními problémy. Všechny peníze z předplatné verze Pro podle MacAskilla jdou přímo do provozu stránky a vylepšování služeb, takže je to skutečně podpora Flickru.

Šéf v tomto kontextu uvádí, že SmugMug nekupoval stránku, aby na ní vydělal stovky milionů. Za vším dle jeho slov stála láska k fotografiím, což se mělo odrazit i na tom, že nebylo údajně nijak zasaženo do soukromí uživatelů. Je ovšem smutný, že o Flickru se momentálně nedá říci, že by prosperoval.

Že předplatné a verze Pro je cesta, jak z této situace ven, avizoval SmugMug již dříve. Minulý rok proto společnost zrušila bezplatný terabyte volného úložného místa, který Flickr nabízel od roku 2013. Tvrdila, že pokud někdo touží po obyčejném úložišti, může využít Dropbox nebo Google Drive, Flickr by měl sloužit vyloženě milovníkům fotografie.

I z tohoto důvodů MacAskill slibuje, že pro nalákání nových předplatitelů bude nabízet 25 procentní slevu. Standardně verze Pro stojí 50 dolarů ročně, tedy něco málo přes 4 dolary měsíčně. „Jestli si ceníte Flickru a toho, že je nezávislý a tvořený fotografy pro fotografy, pak vás prosíme, připojte se k nám,“ urguje v dopise SmugMug. Celé znění textu najdete na TechCrunch.

Diskuze (15) Další článek: Skoro jako z Terminátora: Robot se díky tekuté slitině dokáže sám opravit

Témata článku: , , , , , , , , , , , , ,