YouTube

Majitelům práv jsme přes Content ID vyplatili 3 miliardy dolarů, říká YouTube

Jak moc vážně myslí Google boj s pirátstvím, se rozhodl popsat v nové zprávě věnující se ochraně autorských práv na jeho platformách v roce 2018. Věnuje se zde i YouTube a mimo jiné uvádí, že právoplatným majitelům práv vyplatil za loňský rok skrze systém Content ID tři miliardy dolarů. Ochrana tak podle firmy funguje.

Částka za Content ID se navíc postupně zvyšuje, v roce 2014 to byla jedna miliarda dolarů a v roce 2016 dvě miliardy dolarů. Google se také pochlubil, že do rozvoje systému stále investuje, celý jeho vývoj stál do letošního roku již 100 milionů dolarů, přičemž jen za poslední dva roky do něj společnosti vložila 40 milionů dolarů.

A aby nebylo čísel málo, Google říká, na YouTube je více než 9000 partnerů, kteří používají Content ID k monetizování svého obsahu, a mezi těmito partnery jsou například velké televizní společnosti, filmová studia nebo hudební a nahrávací labely. Díky nim Content ID pracuje s databází více než 80 milionů souborů.

Google systém Content ID začal testovat v roce 2007. Od té doby se stal důležitou složkou ochrany autorských práv na YouTube - každé video, které uživatelé nahrají na server, systém zanalyzuje a porovná s databází, zda je autor videa skutečně majitelem práv, které jsou v něm obsažené. Pokud je zjištěn problém, YouTube kontaktuje majitelé práv a dá mu na výběr tři možnosti - nedělat nic, nechat video stáhnout nebo získat veškerý výdělek z reklam na videu.

Již dříve YouTube prozradil, že ve více než 90 % případů detekovaných Content ID se majitelé práv rozhodnou pro získání příjmů z reklam.

Google je zřejmě s fungováním systému spokojen. I proto letos v létě představil tzv. Copyright Match, vylepšenou verzi Content ID, která dokáže rozpoznat identická videa. Novinku mohou využívat všichni lidé, kteří mají více než 100 tisíc odběratelů.

Diskuze (2) Další článek: Flickr 5. února smaže fotky, které budou nad limit nových pravidel. Čistka se nedotkne snímků pod svobodnou licencí

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,