Doprava | Bing | Mapy

Mapy Bingu vylepšují informace o hromadné dopravě a výpočet alternativních tras

Zatímco Google prezentuje novinky ve svých Mapách průběžně, Microsoft až nyní upozornil na blogu na několik vylepšení, které se v jeho Bing Mapách objevily za poslední půlrok. Jedná se zejména o podrobnější informace o hromadné dopravě v reálném čase a výpočet alternativních tras.

S ohledem na rostoucí objem individuální, hromadné i nákladní dopravy roste důležitost aktuálních dopravních informací. Zejména ve špičkách je totiž z hlediska času mnohdy výhodnější delší cesta než postávání v kolonách na kilometricky kratší trase.

Aktuální informace o hromadné dopravě

Z hlediska informací o hromadné dopravě jsou důležité spolehlivé a dobře informované zdroje. Na jejich základě lze pak počítat přesnější časy příjezdu do cíle a možná zpoždění. Microsoft proto uzavřel dohodu s 250 dopravci a zprostředkovateli v devíti zemích, přičemž více než sto z nich pokrývá Spojené státy.

V místech s pokrytím Bing Mapy poskytují informace o tom, jak často jezdí autobusy nebo vlaky (např. „Autobus 560 odjíždí každých 30 minut“). Ve výsledcích vyhledávání budou v případě potřeby zobrazovány alternativní možnosti dopravy. Pokud například z místa A do místa B jezdí jen jedna autobusová linka, zobrazí se vedle časů odjezdů také alternativní možnosti přepravy na dané trase.

„Usilovně jsme pracovali na zlepšování kvality plánování tras hromadnou dopravou,“ napsal na blog produktový manažer Bing Map Simon Shapiro. „[Některé z funkcí jsou] velmi užitečné pro případ, kdy potřebujete včas dojet do cílové zastávky.“

Další vylepšení v mapách

Bing Mapy již nějakou dobu přinášejí nové snímky z ptačí perspektivy a možnost podívat se na aktuální obraz z dopravních kamer. Tato vylepšení se týkají území o ploše 102 tisíc kilometrů čtverečních a více než stovky nejen amerických měst.

Z dalších novinek jmenujme propojení map s profesní sociální sítí LinkedIn, ke kterému došlo na začátku června. Funkce přináší možnost snadného sdílení předpokládaného času příjezdu do cílové destinace s kolegy a pracovními kontakty. Už v lednu také proběhly změny ve způsobu, jakým Bing Mapy počítají trasu do cíle. Tato novinka vylepšila trasování pro všechny typy podporované dopravy – osobní, nákladní, hromadné i pěší.

Vývojáře může zajímat aktualizovaná sada pro vývoj softwaru, představená na konferenci Microsoft Build 2019 v květnu. Jednou z novinek je knihovna pro vytváření aplikací a ovládacích prvků pro Android a iOS, která je poháněna plně vektorovým 3D mapovým enginem.

Váš názor Další článek: Po kolouškovi další masakr: Auto Googlu srazilo zajíce, zvíře teď létá na Street View

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , ,