Mapy Google | Kola | Sdílená ekonomika

Mapy Googlu ve 24 městech zobrazují informace o poloze stojanů se sdílenými koly

Bike sharing neboli jednoduché půjčování jízdních kol, je v současnosti rychle rostoucím trendem. Vědí to i tvůrci Map Google, kteří do nich zahrnuli možnost zobrazit si polohu stojanů s těmito koly, včetně informaci o počtu dostupných kusů. Novinku prezentoval v úterý 16. července na blogu softwarový inženýr Andrew Hyatt.

Nová funkce je dostupná díky údajům poskytovaným partnerskou společností Ito World, která se zaměřuje právě na tento segment osobní dopravy. Eviduje nejen stanoviště, kde lze sdílená kola vyzvednout a vrátit, ale také aktuální situaci na nich – tedy především kolik pozic a bicyklů je v daném místě dostupných.

Hurá na kolo!

Google testoval novou funkci od loňského roku v americkém New Yorku a nyní ji rozšířil do dalších 23 měst v šestnácti zemích. Navazuje tak na novinku z prosince, kdy v Mapách přibyla možnost vyhledávat sdílené koloběžky a kola Lime. Bohužel pro nás ani jedno z nově podporovaných měst není v Česku.

Mapy Google ve 24 městech zobrazují informace o poloze stojanů se sdílenými koly 
Mapy Google zobrazují informace o poloze stojanů

Abychom byli konkrétní, tak informace o poloze stojanů se sdílenými koly jsou kromě New Yorku k dispozici v Barceloně, Berlíně, Bruselu, Budapešti, Curychu, Dublinu, Hamburku, Helsinkách, Chicagu, Kao-siungu, Londýně, Los Angeles, Lyonu, Madridu, Mexico City, Montrealu, Nové Tchaj-peji, Rio de Janeiru, San Franciscu, Sao Paulu, Torontu, Varšavě a ve Vídni.

Dle Googlu je aktuálně ve sdílení jízdních kol na celém světě zainteresováno přes 1600 firem, které zejména v centrech měst nabízejí více než osmnáct milionů kol. Za úspěchem stojí především pohodlí, cenová dostupnost, zábavnost a bezproblémovost tohoto způsobu dopravy.

Kde vyzvednout a kam vrátit?

Mapy poskytují informace v reálném čase, takže uživatel může zjistit nejen pozici stojanu (a nechat se na ni navigovat), ale také počet „ustájených“ kol. Stejně snadno lze zjistit, zda je v cílové destinaci prostor pro zaparkování vráceného kola.

Mapy Google zobrazují informace o poloze stojanů 
Mapy Google zobrazují informace o poloze stojanů

„Ať už cestujete do nového města nebo plánujete každodenní dojíždění, Mapy Google usnadňují zvážení všech možností dopravy pomocí informací v reálném čase. Stejně jako vám v Mapách Google ukážeme, kdy přijíždějí a odjíždějí autobusy a vlaky, můžete nyní zjistit, na kterém stojanu mají pro vás připravené kolo.“ komentuje novinku vývojář Andrew Hyatt.

Nová funkce na podporu bike sharingu je k dispozici v mobilní aplikaci Mapy Google pro systémy iOS i Android. Dostupná je samozřejmě jen za předpokladu, že žijete v jednom z výše uvedených 24 měst. Pozitivní zprávou však je, že do budoucna se plánuje přidání podpory dalších lokalit po celém světě.

Váš názor Další článek: UniCredit Bank zavádí Apple Pay. Funguje pouze s Mastercard, na Google Pay zatím zapomeňte

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,