Doprava | Mapy.cz | Seznam.cz

Mapy.cz začaly zobrazovat dopravní uzavírky. Trasu naplánují tak, abyste se jim vyhnuli

Seznam představil na svém webu s vychytávkami další novinku: v rámci své dopravní mapy zobrazuje v aplikaci Mapy.cz kromě nehod a průjezdnosti komunikací také dopravní uzavírky. Počítá s nimi i při plánování tras, takže se vám nestane, že byste skončili v zavřené ulici za zákazem vjezdu.

Na facebookové stránce Mapy.cz uvádějí, že v současnosti evidují 1289 uzavírek v rámci celé České republiky. Data jsou přebírána z Jednotného systému dopravních informací (JSDI), na kterém spolupracují ministerstvo dopravy, ministerstvo vnitra, Ředitelství silnic a dálnic a řada dalších subjektů.

Uzavírky v Mapy.cz

Uzavřené úseky jsou vyobrazeny červenou čárkovanou čarou a na kříženích s ostatními komunikacemi zvýrazněny symbolem zákazu vjezdu. Po klepnutí na daný segment se zobrazí podrobné informace, jako jsou termíny začátku a konce, slovní popis či datum a čas poslední aktualizace.

Kromě čerpání z oficiálního zdroje mohou případné chybějící uzavírky hlásit sami uživatelé. „Pokud víte o uzavírce, která tam není, budeme rádi, když nám ji nahlásíte. Jakmile ji zakreslíme, do pár minut už vás tudy nepovedeme.“ uvádějí Mapy.cz na Facebooku.

Vyzkoušeli jsme naplánovat trasu přes uzavírku – konkrétně ostravskou ulicí Výškovická, kde probíhá rekonstrukce mostu. Mapy nám skutečně naplánovaly trasu autem tak, abychom se vyhnuli úseku, do kterého je přenosným dopravním značením zakázaný vjezd.

Další novinky na obzoru

Mobilní aplikace zatím s uzavírkami nepočítá, takže navigace stále vodí řidiče přes inkriminovaný uzavřený most. Můžeme však předpokládat, že se dopravní informace brzy objeví i v této verzi – ostatně Seznam v závěru svého příspěvku na sociální síti tajemně slibuje: „Mimochodem je to pořád jen drobnost proti tomu, co chystáme...“

Na dopravní mapu, která graficky zobrazuje informace o průjezdnosti komunikací, práce na silnici, dopravní nehody a uzavírky, můžete přepnout klepnutím na tlačítko Změnit mapu v levém horním rohu aplikace a následnou volbou Dopravní.

Diskuze (37) Další článek: Apple po kritice svých map slibuje: Na hranice si už dáme pozor

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , ,