Máte problémy se spánkem? Vyzkoušejte nejlepší polohu podle vědců

Někdy se probouzíme unavení a podráždění, i když jsme předchozí den šli do postele brzy a spali minimálně 8 hodin. V čem spočívá problém? Dost možná v nevhodné poloze.

Podle americké National Sleep Foundation většina z nás spí na boku, což ale může způsobovat bolesti ramen a kyčlí. Jistá studie dokonce odhalila spojitost mezi spaním na pravém boku a pálením žáhy.

Jak uvedla Shelby Harris z Albert Einstein College of Medicine, úplně nejhorší je ovšem spát na břichu. To sice dělá „jen“ 7 % lidí, jenže tito jedinci si po dobu několika hodin v podstatě utlačují celé tělo. Důsledkem je v lepším případě dočasná necitlivost a brnění některých partií, v horším případě pak bolesti svalů a kloubů.

Nejlepší je tedy spát na zádech. Tuto polohu nicméně preferuje pouhých 8 % z nás. Jedním z důvodů je nejspíš i skutečnost, že značně zvyšuje riziko chrápání. Kromě toho nemusí být jednoduché vydržet v ní delší dobu. V takovém případě Hariss doporučuje „obložit“ se dvěma polštáři a třetí si dát pod kolena.

„Klíčové je každopádně pohodlí,“ poznamenala Hariss. „Pokud máte kvůli své spánkové poloze bolesti nebo se cítíte nepohodlně, může to určitě ovlivnit kvalitu vašeho spánku“.

Kvalita spánku přitom rozhodně nepatří mezi věci, které se vyplatí podceňovat. Důležitá je však nejen délka či plynulost, ale i to, aby „spánkový rozvrh“ korespondoval s našimi vnitřními hodinami. V opačném případě se totiž lehce dostaneme do tzv. sociálního jet legu.

Diskuze (25) Další článek: První informace o hardwaru pro PlayStation 5: AMD dodá procesor Zen a GPU Navi

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,