Bezpečnost | Operační systémy | Windows 7

Máte Windows 7? Zapněte si automatické aktualizace, nebo vám od léta nedorazí ani jedna záplata

Bezpečnostní technologie SHA-1 je už nějaký pátek přežitá a opouštějí ji i velké firmy. V červenci se s ní definitivně rozloučí také Microsoft. Majitele Windows 10 to trápit nemusí, pokud však váš počítač pohání muzejní exponát typu Windows 7, určitě zapněte automatickou instalaci aktualizací.

Firma totiž používá technologii k podepisování aktualizací, které jsou duálně autorizované jak pomocí starého SHA-1, tak jeho zdatnějšího nástupce SHA-2. V průběhu letních prázdnin se to však změní a nové aktualizace už budou podepisované jen pomocí SHA-2.

Popis přechodu na SHA-2 na stránkách podpory Microsoftu:

Zatímco majitelé Windows 10 se ničeho obávat nemusejí, operační systém totiž SHA-2 podporuje, takže se jen aktualizují podpisy, což z jejich strany nebude vyžadovat žádnou akci, v případě Windows 7 by mohl nastat problém.

Sedmičky totiž SHA-2 nepodporují, a tak jim 12. března (případně později) dorazí aktualizace, která technologii doinstaluje. Aby se dostala na co největší množství počítačů s tímto systémem, bude aktualizace označená jako bezpečnostní – tedy s nejvyšší prioritou.

18de98b6-c871-4095-812d-dbca8679f9c8
Windows Update na Windows 7

Přesto, pokud majitel počítače s Windows 7 omezil automatické stahování a instalaci aktualizací z Windows/Microsoft Update, po 18. červenci by mohl mít problém. Právě po tomto datu totiž budou všechny aktualizace nadále podepisované pomocí SHA-2 a Windows 7 bez jeho podpory by nadále žádnou nenainstalovaly.

Diskuze (136) Další článek: Chrome znemožní stránkám zjišťovat, zda surfujete anonymně

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,