Měkký robot napodobuje úponky rostlin a obtáčí se kolem opory

Odborníci z Istituto Italiano di Tecnologia (IIT) vytvořili robota, který se dokáže pnout podobně jako vinná réva. Jejich výzkum by mohl inspirovat novou generaci tzv. měkkých robotů či nositelných technologií – například náramků schopných měnit tvar.

Rostliny mj. využívají osmózu, tedy pasivní transport, při němž rozpouštědlo (zpravidla voda) prochází přes polopropustnou membránu z prostoru s méně koncentrovaným roztokem do prostoru s více koncentrovaným roztokem.

Robot IIT, který disponuje pružným polyethylenovým tělem naplněným kapalinou nabitou ionty, tento proces imituje. Nízkonapěťové baterie umožňuje inkriminované kapalině proudit na jednu nebo druhou stranu, což vyvolává potřebné pohyby.

Celý proces samozřejmě vyžaduje určitý čas – stejně jako stonek vinné révy, ani robot se kolem opory neobtočí během několika málo minut.

Vědci doufají, že jednoho dne se jim podaří vyrobit roboty, kteří se dokážou přizpůsobovat svému prostředí či pracovat se živými organismy aniž by je rozmačkali.

Stejně tak by tato práce teoreticky mohla vést ke vzniku měkkých robotů spoléhajících na úplně jiné biologické procesy (třeba při navigaci v náročných podmínkách).

Váš názor Další článek: Wi-Fi může napájet drobnou elektroniku. Vylepšená rectenna přemění rádiové vlny na použitelnou elektřinu

Témata článku: , , , , , , , , , , , ,