Mercedes představil svůj první elektromobil. Hodlá konkurovat Tesle

Automobilka Mercedes-Benz představila v úterý svůj první elektromobil. Jmenuje se EQC, jde o elektrický crossover s pohonem všech kol s výkonem 402 koňských sil a dojezdem až 320 kilometrů. O novince informuje server Tech Crunch.

Představení EQC zahajuje záměr německé automobilky investovat více než 10 miliard eur do výroby vozidel poháněných elektrickou energií pod novou značkou EQ. Další miliardu hodlá dle generálního ředitele Dietera Zetscheho investovat do globální výroby akumulátorů. Cílem je do roku 2022 uvést na trh deset variant elektromobilů.

Automobil, který byl poprvé představen jako koncept před dvěma lety na pařížském autosalonu, se začne vyrábět v roce 2019. Připojí se tak ke dlouhému seznamu luxusních elektrických vozidel představených v posledních měsících, jejichž cílem je konkurovat Tesle.

Pohon na všechny čtyři kola

Novinka má dva asynchronní motory, jeden na každé nápravě, které dohromady generují výkon 402 koní a točivý moment 765 Nm. Z nuly na sto zrychlí vozidlo za 4,9 sekundy, o maximální rychlosti však zdroje v tuto chvílí mlčí.

Mercedes říká, že každý motor má svůj účel. Přední popisuje jako „optimalizovaný pro nejlepší možnou účinnost“, zatímco zadní má „dodávat sportovní nádech“. V tuto chvíli není zřejmé, zda se jedná o rozdíly v převodovém poměru mezi oběma motory, nebo jejich odlišnou konstrukci.

Energii dodává 80kilowatthodinový akumulátor, zajišťující dojezd na jedno nabití až 320 kilometrů. Díky rychlému nabíjení lze během 40 minut nabít z 10 % až na 80 % celkové kapacity. Z hlediska dojezdu však Mercedes nabízí méně než například Tesla Model X, která na jedno nabití zvládne ujet až 470 kilometrů.

Mercedes EQC přijede na devatenáctipalcových kolech, nabídne chytré LED světlomety, střešní okno, vyhřívané sedačky a nový informační systém MBUX se tříletou bezplatnou aktualizací mapových podkladů.

Trh vozidel, poháněných elektromotory, postupně roste – z německých automobilek má v úmyslu na něj v roce 2019 vstoupit například Porsche se svým Taycanem. Příští týden má představit svůj elektromobil Audi, přičemž se bude jednat o SUV.

Diskuze (17) Další článek: Twitter obrátil a zakročil proti známému šiřiteli fake news. Účty Alexe Jonese a InfoWars jsou fuč

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,