Mexiko úplně zakázalo prodej elektronických cigaret. Prý nejsou bezpečnější než klasické

Mexický prezident Andrés Manuel López Obrador v úterý 31. května podepsal dekret zakazující prodej elektronických cigaret v zemi. Náměstek ministra zdravotnictví Hugo López Gatell se v této souvislosti důrazně ohradil proti tvrzení, že vapování je bezpečnější než kouření klasických cigaret, které označil za „velkou lež“.

Oznámení bylo učiněno během prezidentova tiskového brífinku v den Světového dne bez tabáku, jehož cílem je informovat veřejnost o nebezpečí konzumace tabákových výrobků. Doprovázelo ho několik dalších opatření zaměřených na omezení kouření na veřejných místech – například na hlavním náměstí Zocalo v Mexico City a v okolních čtvrtích.

Mexický boj proti e-cigaretám

Rozhodnutí následuje po varování vydaném mexickou federální komisí pro zdravotní rizika, která prohlásila, že všechny alternativní tabákové výrobky mohou způsobit závažná onemocnění. Federální a místní úřady zahájily několik kampaní na vyhledávání a zabavování těchto zařízení v nejméně desítce států.

Jedním z argumentů pro zákaz všech typů e-cigaret, ať už s nikotinem, nebo bez něj, je, že různé příchuti slouží k tomu, aby „nalákaly děti a mladistvé, kteří se později stanou konzumenty jiných drog“, uvedla před schválením zákona senátorka Lilia Valdez.

V Mexiku platí zákaz kouření v uzavřených prostorách, na úřadech, v obchodech, barech a restauracích již více než deset let. Zákonodárci mají nyní hlasovat o tom, zda by mělo být zakázáno také na plážích, zábavních podnicích a stadionech.

Mexiko již v minulosti zakázalo dovoz elektronických cigaret, nicméně prodejci stále prodávají zboží, které měli naskladněné. Mnoho Mexičanů si kupuje e-cigarety a náplně do nich „pod pultem“ či ze zahraničních online obchodů.

Jsou stejně škodlivé, nebo méně?

Zákaz ve svém zdůvodnění odkazuje na údaje Světové zdravotnické organizace, podle nichž emise z elektronických cigaret „obsahují nikotin a další toxické látky, jež jsou škodlivé jak pro uživatele, tak pro neuživatele, kteří jsou pasivně vystaveni aerosolům“.

Výzkumů dlouhodobých účinků kouření elektronických cigaret je zatím málo, nicméně některé studie potvrdily jejich škodlivost. Podle výrobců a prodejců alternativních produktů obsahují tyto výrobky látky, které mohou být až o 95 % méně škodlivé. Konvenční cigarety mají oproti tomu vysoké riziko způsobení onemocnění chronickou obstrukční plicní nemocí (CHOPN) a různých typů rakoviny.

Hlavním argumentem firem uvádějících na trh alternativní tabákové výrobky, je, že na rozdíl od cigaret nepoužívají k dopravě látky do těla konzumenta spalování. Toto tvrzení převzaly také různé národní zdravotnické regulační orgány, například britská Agentura pro veřejné zdraví, americký Úřad pro kontrolu potravin a léčiv (FDA) a novozélandské ministerstvo zdravotnictví.

Na začátku roku 2020 americké Centrum pro kontrolu a prevenci nemocí uvedlo, že zaznamenalo 2 807 případů, kdy pacienti zemřeli nebo byli hospitalizováni s poraněním plic v souvislosti s vapingem. Později uvedlo, že tyto případy, označované jako EVALI, byly spojeny s acetátem vitamínu E, jež je obsažen v některých náplních.

Diskuze (15) Další článek: V části Prahy nefungovala elektřina. Vyřadilo to z provozu i několik důležitých webů

Témata článku: , , , , , , , , , , , , ,