Microsoft | Chrome | Windows 10 | ARM

Microsoft a Google společně vyvíjejí Chrome pro armová Windows 10

Před lety to Microsoft zkoušel s Windows RT a nyní tomu říká Windows 10 on ARM. Upravená Windows pro tradiční mobilní čipset jsou už evergreen, který by mohl do jisté míry překonat propast mezi mobilními zařízeními a desktopem.

Pokud by se to podařilo (současné první vlaštovky je třeba stále brát s rezervou jako tržní experiment) a bylo by to použitelné, díky odlišné architektuře by mohla Windows získat některé schopnosti, které nám v mobilním světě připadají zcela normální. Patří sem především velmi nízká spotřeba v neaktivním stavu při vypnuté obrazovce.

Windows na ARMu uspěje jen tehdy, pokud bude dostatek kvalitního softwaru

Vždycky to ale skřípalo na softwaru. Jednou věcí je totiž přeložit pro ARM samotné jádro operačního systému, jeho grafické prostředí a vlastní programy, druhou však přesvědčit autory populárních aplikací, aby to udělali také.

A jelikož toho dnes průměrný uživatel počítače udělá zdaleka nejvíce ve webovém prohlížeči, chce mít na libovolném počítači právě ten svůj. Armová Windows však měla vždy jen upravené IE a dnes Edge.

Nic proti Edge, v zásadě funguje stejně jako každý jiný moderní prohlížeč, přesvědčte ale zarputilého milovníka japonských aut, aby si pořídil třeba francouzské.

Úpravy zdrojového kódu naznačují spolupráci Microsoftu a Googlu na Chromu pro ARM

Není tedy divu, že se o širší nabídku prohlížečů na armových desktopech snaží také Qualcomm. Podle 9to9Google přitom nejspíše nebude sám, web si totiž v přehledu úprav zdrojového kódu komunitního Chromia všiml velmi zajímavých zásahů, které napovídají, že se vývojáři věnuji i běhu prohlížeče na platformě Windows ARM64, tedy na 64bitové armové platformě Windows.

636dea87-3b42-4254-a51f-b8d61a9021d5
Přehled úprav ve zdrojovém kódu Chromia/Chromu naznačuje práci na podpoře platformy Windows ARM64

Autory těchto úprav jsou inženýři z Microsoftu, zdá se tedy, že tu je společný a pragmatický záměr Qualcommu, Microsoft a Googlu dostat Chrome na armová Windows.

Pokud tak tomu opravdu bude, Windows by mohla být vzhledem k tržnímu podílu uživatelů Chromia/Chromu rázem o tří vesmíry atraktivnější. Nehledě na to, že nad Chromiem jsou postavené i mnohé další prohlížeče včetně Opery, jejichž podpora by tím pádem byla také mnohem snazší.

Celé to má ale jeden háček. Zdrojem aplikací na armových Windows je Microsoft Store, jehož podmínky zatím zakazují publikaci cizích webových prohlížečů. Microsoft by je tedy musel změnit, anebo ponechat OEM výrobcům možnost, aby prodávali armová Windows s exkluzivně předinstalovaným Chromem, který by žil mimo Store.

Diskuze (6) Další článek: Šéf Asusu prozradil, že nedostatek procesorů Intel bude pokračovat až do poloviny roku 2019

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,