Prohlížeče | Windows 10 | Edge

Microsoft chystá další reklamu na Edge ve Windows 10. Opravdu chce, abyste přešli

Microsoft při každé nové instalaci Windows 10 vybízí uživatele k tomu, aby využívali Edge jako výchozí prohlížeč. Občas tak činí i následně v systému a nyní to vypadá, že zkouší novou reklamu přes celou obrazovku.

Nová reklama na prohlížeč Microsoft Edge se zobrazuje některým uživatelům, kteří jej nemají nastavený jako výchozí a používají některého z konkurentů. V systémovém nastavení se zobrazí nový panel vybízející k tomu, abyste získali z Windows ještě více. Ten lze přeskočit (tlačítko ale napovídá, že se banner může vrátit), po stisknutí tlačítka pro pokračování vyskočí okno přes celou obrazovku.

image.png 
Takto vypadá reklama přes celou obrazovku na Edge (foto: Windows Latest)

Zde již Microsoft přímo vybízí ke změně prohlížeče na Edge, jakožto doporučené nastavení pro Windows 10. Nový Edge také na pozadí nainstaloval všem uživatelům s květnovou aktualizací a je i přímo předinstalovaný v rámci letošní podzimní verze October 2020 Update. I v celoobrazovkové reklamě je možné zvolit pokračování s dosavadním nastavením a Edge ignorovat.

Je ale vidět, že Microsoft neváhá a chce využít velkého množství uživatelů na Desítkách, aby je přetáhl pod svůj prohlížeč. A byť se může jednat o, pro některé uživatele, otravnou činnost, stejné praktiky dělá i třeba konkurenční Google. Ten zobrazuje menší okna propagující Chrome ve skoro všech svých službách.

image.png 
Podobná upozornění má ale i Google v jiných prohlížečích, než je Chrome

Stačí je přitom navštívit například právě z Edge či jiného prohlížeče. Podobným způsobem se Googlu v minulosti podařilo v minulosti získat velké množství uživatelů. Teď se o něco podobného pokouší Microsoft a je pravděpodobné, že podobné pokusy budou přibývat. V rámci chystané verze Windows např. zkouší propagovat přímo na hlavním panelu i svou webovou verzi Skype, která nevyžaduje účet a ani instalaci pro spuštění videohovorů.

Prohlížeč Edge má v sobě zabudovaných několik vychytávek:

Zdroj: Windows Latest

Diskuze (51) Další článek: Google dostal v Turecku pokutu 569 milionů korun za reklamu ve vyhledávání

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,