Microsoft | Windows 10

Microsoft Font Maker: Dali jsme grafičce Computeru do rukou stylus. Za pár minut nakreslila vlastní písmo

Majitelé notebooků s podporou stylusu si nyní mohou ve Windows 10 snadno nakreslit vlastní písmo ve formátu TrueType. Microsoft totiž nedávno ve svém Storu zveřejnil drobnou aplikaci Font Maker.

Po spuštění se v okně zobrazí matice políček pro základní znaky abecedy, číslice a některé speciální a často používané symboly. Třeba zavináč. Na vás je, abyste stylusem do každého políčka nakreslili znak podle svého vkusu. Funguje nicméně opravdu jen pero – dotykový displej nestačí a nebude reagovat.

852193d0-2d50-46aa-973d-137da3a941a6
Dali jsme grafičce časopisu Computeru do rukou konvertibilní laptop řady Acer Spin, stylus, no a pak už jen sledovali, jak se rodí její font Evička 1.0.

V dalším kroku opíšete dle předlohy několik anglických vět, aby Font Maker věděl, jak má jednotlivé znaky napojit na sebe, jaká má být přirozená vzdálenost mezi znaky a slovy a tak dále.

Snímek obrazovky (3).pngSnímek obrazovky (4).pngSnímek obrazovky (6).png
Snímek obrazovky (7).pngSnímek obrazovky (10).pngSnímek obrazovky (15).png
Pomocí Font Makeru a stylusu si můžete nakreslit svoje unikátní písmo během pár minut. Slabinou je ale absence podpory českých znaků.

A to je v podstatě vše. Na úplný závěr můžete ještě upravit mezery mezi písmy a slovy, nicméně jen hromadně. Přeci jen se jedná o program pro běžné smrtelníky a nikoliv o profesionální typografický nástroj.

Pak už jen stačí font uložit ve formátu *.TTF a nainstalovat jako každý jiný. Škoda jen, že autoři zapomněli na národní abecedy, takže vaše unikátní písmo nezvládne třeba české znaky s diakritikou. Přesto vypadá výsledek poměrně dobře – zejména u tiskacího písma a číslic.

86566d93-4b6a-453c-9abb-28e76289f591
Výsledkem je standardní počítačový font ve formátu TrueType, který můžete nainstalovat a používat napříč operačním systémem a aplikacemi
Diskuze (15) Další článek: Umělá inteligence dostala příkaz, ať je zvědavá. Začala pařit videohry

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,