Microsoft | Čína

Microsoft představil speciální verzi Windows 10. Bude k dispozici pouze v Číně

Microsoft včera představil speciální verzi operačního systému Windows 10 s názvem China Government Edition. Nepřekvapivě se jedná o upravenou variantu, kterou budou využívat čínské státní instituce a mezi prvními počítači s tímto systémem bude dodávat taktéž čínské Lenovo. Mezi běžné uživatele by se neměla tato verze systému dostat, neboť nebude distribuována žádnou z tradičních cest.

Systém Windows 10 China Government Edition je založen na běžné Enterprise verzi, ale pochopitelně obsahuje několik změn. Především je systém odstřižen od cloudu OneDrive, který prý není pro čínské úředníky a další státní zaměstnance třeba.

Zároveň je systém upraven tak, aby měl správce (v tomto případě vláda) kompletní přehled o telemetrii a také mohl distribuovat aktualizace nezávisle na Microsoftu. Asi největším zásahem je potom změna šifrovacích algoritmů, které Windows 10 využívá - v čínské verzi půjde o vlastní verze. Dá se tedy předpokládat, že správci budou mít přístup k veškeré komunikaci včetně té šifrované.

Podle Microsoftu trval vývoj upravené verze dva roky a kromě nového systému Microsoft na čínský trh pošle rovněž nově představený Surface Pro a brýle Hololens.

Diskuze (15) Další článek: Uber dostal v Brně další facku. Krajský soud zamítl jeho žádost o zrušení zákazu provozu

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,