Microsoft | Patenty | Zvuk

Microsoft si patentoval rozkládací zařízení s binaurálním nahráváním

Jak ukázaly záznamy amerického Úřadu pro patenty a ochranné známky, Microsoft vymyslel velmi netradiční přístroj. Nechal si totiž patentovat otvírací zařízení s funkcí záznamu a přehrávání prostorového binaurálního zvuku.

Patent byl publikován ve čtvrtek 15. listopadu pod názvem „Hinged computing device for binaural recording“. Ten vypovídá o tom, že půjde o „otevírací“ zařízení s panty, vybavené dvěma mikrofony, schopnými paralelně zaznamenávat zvuk. Spekuluje se o tom, že by se mohlo jednat malý skládací počítač Andromeda se dvěma displeji.

Otvírací tablet má simulovat hlavu

Z obrázků, jež jsou součástí dokumentace, plyne, že půjde o zařízení velikosti tabletu, které se bude otevírat podobným způsobem jako knížka. Hlavní devizou má být dvojice mikrofonů, které jsou umístěny tak, aby odpovídaly poloze a podmínkám, jež mají uši na hlavě posluchače.

Microsoft si patentoval rozkládací zařízení s binaurálním nahráváním
Microsoft si patentoval rozkládací zařízení s binaurálním nahráváním

V popisku k přihlášce Microsoft konstatuje, že běžné stereofonní nahrávky neberou v úvahu vzdálenost a polohu uší posluchače. Právě tento nedostatek má eliminovat nezávislé nahrávání dvěma mikrofony, zachycujícími zvuk podobně, jako ho vnímá člověk. Právě proto má zařízení otvírací provedení, kterým dokáže napodobovat úhly lidského sluchového ústrojí.

Posluchač, který si pak vyslechne takto pořízený záznam například v kvalitních sluchátkách, by měl získat pocit realistického prostorového zvuku, jako by skutečně naslouchal přednášejícímu.

Není to úplná novinka

Microsoft v přihlášce uvádí, že v každé části „knížky“ bude instalován jeden mikrofon. Jejich záznam bude následně zpracován do binaurální nahrávky. Dále uvádí, že skládací zařízení bude mít také „fotoaparát pro zachycení jedné nebo více charakteristik obličeje pro přizpůsobení binaurálního audio toku pro uživatele“.

Jde víceméně o velmi podobnou metodu, jakou můžeme znát z binaurálních nahrávek, pořízených pomocí umělé hlavy (takzvané „dummy head“) s nainstalovanou dvojicí mikrofonů v místě uší. Z takové nahrávky lze pak při poslechu pocitově určit směr, typ prostoru a polohu mluvčího vůči posluchači či pozici hudebních nástrojů na scéně.

Integrace této technologie do přenosného zařízení by mohla výrazně snížit náklady na pořizování tohoto typu zvukových nahrávek. Cílem je umožnit nahrávání nejen mluveného slova, ale i hudby. Redmondský gigant své technologii věří natolik, že zmiňuje dokonce schopnost pořizování záznamů koncertů vážné hudby.

Microsoft konstauje, že tradiční zařízení s jedním nebo dvěma mikrofony nemohou dosáhnout podobné kvality záznamu kvůli pevně umístěným mikrofonům a nedostatečnému systému pro následné zpracování zvuku.

Diskuze (5) Další článek: Instagramu unikala hesla uživatelů přes nástroj pro stažení dat. Chybu už opravil

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,