Microsoft | macOS | Edge

Microsoft ukázal nový webový prohlížeč Edge pro macOS a iOS. Základem je Chromium

Microsoft už minulý měsíc zveřejnil ukázkovou verzi nové generace webového prohlížeče Edge, který už je postavený na open source projektu Chromium s jádrem Webkit, podobně jako třeba Chrome. Je jasné, že Microsoft se díky tomu může věnovat více dodatečným funkcím a nezabývat se odlišnými technologiemi pro zobrazování, což byla noční můra každého webového vývojáře a designéra.

Na probíhající konferenci Microsoft Build 2019 Satya Nadella ukázal právě přidané vychytávky, které mají zvýšit produktivitu uživatelů na internetu. Jedná se tak například o kolekce, které umožňují snadný sběr informací do postranní lišty pro pozdější využití třeba při rozhodování o nákupu, analýzy, psaní dokumentů a podobně.

Microsoft se zaměřil i na ochranu soukromí, takže i když Edge podporuje doplňky jako Chrome, v prohlížeči je integrovaná i přehledná ochrana soukromí, kde si můžete různé stupně ochrany nastavit tak, jaké informace chcete sdílet s webovými stránkami, které navštěvujete.

Pro vývojáře jsou dostupné i pokročilé nástroje postavené na Chromium DevTools a pro podnikové nasazení nechybí ani zpětná kompatibilita pro zobrazení stránek optimalizovaných pro Internet Explorer 11.

Jak lze vidět na videu, Edge míří kromě iOS i na macOS, kde bude vypadat podobně jako Chrome. Zatím není jasné, kdy se finální verze Edge pro macOS objeví ke stažení (zatím je dostupná verze canary), ale bude to velmi významná událost. Naposledy totiž Microsoft nabízel vlastní prohlížeč Internet Explorer pro macy v roce 2003, kdy ho coby defaultní prohlížeč nahradilo Safari od Applu.

Diskuze (9) Další článek: Začala výroba rakety Ariane 6, na které se podílí i české firmy. Podle kritiků v konkurenci se SpaceX neobstojí

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , ,