Microsoft | Čipy | ARM

Microsoft ve stopách Applu? Podle Bloombergu si navrhuje vlastní armový procesor

V Redmondu údajně pečou vlastní procesory. Zdroje listu Bloomberg totiž tvrdí, že Microsoft připravuje vlastní čipy s architekturou Arm, které by si našly cestu do serverů a případně i počítačů Surface. Microsoft ani Arm se nicméně ke zprávě nechtěly vyjádřit.

Vývoj má prý na starost Jason Zander, vedoucí cloudové divize Azure. Firma již v minulosti přetáhla řadu inženýrů z Intelu, AMD nebo Nvidie, ale mělo se za to, že se budou starat o lepší optimalizaci softwaru.

Dva armové čipy s logem okýnek již existují. Jeden se jmenuje Microsoft SQ1 a najdeme jej v poslední generaci tabletu Surface Pro X. Ten však vyvinul Qualcomm podle požadavků Microsoftu. Reálně tak jde jen o upravený Snapdragon 8cx Gen 1. Na základech 8cx Gen 2 pak letos vznikl i o trochu výkonnější Microsoft SQ2. Obdodně si Microsoft nechá u AMD designovat čipy pro herní konzole.

microsoft-sq1.jpg

Podle Bloombergu by ale firma mohla čipy skutečně navrhovat sama za pomocí licencí od Armu, a ty by si pak nechala vyrábět v polovodičových továrnách od TSMC nebo Samsungu.

Stejným směrem se možná vydá i Google. Axios na jaře tvrdil, že už vyvíjí vlastní procesory pro telefony řady Pixel a Chromebooky. V minulosti už firma vyvinula čipy TPU pro urychlení strojového učení nebo vlastní ISP pro zpracování obrazu.

Jaký je Surface Pro X s procesorem Arm?

Diskuze (16) Další článek: NASA má nového šéfastronauta. Stal se jím Reid Wiseman

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,