„Milion mil“: Tesla brzy představí novou baterii, která sníží náklady na elektromobily

Tesla brzy představí novou „million mile“ baterii s mimořádnou životností. Ta podle agentury Reuters citelně sníží náklady na elektromobily.

Z dostupných informací rovněž plyne, že jde o výsledek spolupráce mezi Teslou a odborníky z akademických kruhů najatými Elonem Muskem. Baterie se poprvé objeví v luxusním sedanu Model 3, který se začne vyrábět a prodávat v Číně koncem tohoto, nebo začátkem příštího roku.

Baterie se bude spoléhat na technologie s nízkým a žádným obsahem kobaltu – tedy nejdražšího kovu, který se v současné době k výrobě baterií do elektromobilů používá – a inovativní chemická aditiva, materiály a povlaky. Jak už její označení napovídá, v důsledku redukce vnitřního napětí má vydržet milion mil (1,6 milionu kilometrů).

K dalšímu snížení nákladů by pak mělo dojít v důsledku zavedení silně automatizovaného výrobního procesu. Tesla navíc plánuje otevření továren zvaných Terafactory, které by měly být ještě větší než současné Gigafactory.

Musk nedávno oznámil, že jeho automobilka koncem tohoto měsíce uspořádá tzv. Battery Day. Je tedy dost možné, že k oficiální prezentaci baterie dojde právě na něm.

Tituní foto: Oleg Alexandrov, CC BY-SA 3.0

Diskuze (116) Další článek: Apple chystá nové iPady. Nabídnou větší displeje a špičkový výkon

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , ,