Miniaturní robotická včela neváží ani půl gramu a pohání ji výhradně solární energie

Odborníci z Harvard Microrobotics Lab představili nejnovější verzi své robotické včelky RoboBee. Říká se jí RoboBee X-Wing a je poháněna pouze sluneční energií.

Jak je asi jasné, tvůrci tohoto miniaturního robota se inspirovali biologií skutečné včely. RoboBee ještě nedávno disponovala jen dvěma křídly a vážila méně než desetinu gramu. Musela však být připojena ke zdroji elektřiny

Nyní mechanická včelka dostala solární články a také další pár křídel, v důsledku čehož trošku „přibrala“ (konkrétně na 259 miligramů). Létá však stabilněji a většinou autonomně.

Celá věc má ovšem jeden podstatný háček: RoboBee X-Wing momentálně vydrží ve vzduchu asi jen půl vteřiny. Navíc potřebuje, aby na ní shora svítila speciální světla. S baterií by to samozřejmě bylo lepší, jenže pak by měla mnohem větší hmotnost.

„Přechod od dvou křídel ke čtyřem byl opravdu faktorem, který nám umožnil zvýšit vztlak, aniž by současně došlo ke zvýšení spotřeby energie,“ konstatoval harvardský inženýr E. Farrell Helbling v rozhovoru pro Wired.

Tato novinka přichází nedlouho poté, co tým z University of Southern California sestrojil čtyřkřídlého létajícího robota zvaného Bee+. Ten je rovněž velmi malý, ale váží 95 gramů.

Diskuze (13) Další článek: Aplikace vymazává lidi z fotek. Zatím jí to moc nejde, ale postupně se učí

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,