Česko | Vlaky

Ministerstvo dopravy chce data ze železnic. Chystá se databáze cestujících včetně jména, fotografie a dalších údajů

Aktualizováno: Nakonec není situace tak závažná, jak se zprvu zdálo. Fotografie a podrobné osobní údaje by měly být vyžadovány jen u dlouhodobých nepřenosných kupónů. Osobní údaje zde poslouží k ověření, že se kupony nezneužívají více osobami. Jinak by mělo být nadále možné zakoupit lístky online i bez plného vyplnění všech osobních údajů.


Ministerstvo dopravy připravilo novelu drážního zákona. Ten mimo jiné chystá povinnost pro dopravce rok evidovat informace o cestujících v centrální databázi. Zde se má ukládat jméno, fotografie a další údaje, jako třeba adresa či e-mail. Informoval o tom web iRozhlas.cz.

Česko se aktuálně chystá na plánované spuštění jednotného jízdného po celém Česku. Vize je taková, že zákazníkům bude stačit jeden jízdní doklad na požadovanou trasu a zvolit poté může dopravce dle své volby. V rámci příprav tak Ministerstvo připravilo novelu zákona o drahách, která nastavuje, jak bude systém fungovat. Zapojí se všichni dopravci, kteří provozují vlaky v rámci veřejné služby (tzn. ty spoje, které si objednávají kraje či ministerstvo). Přidání ostatních komerčních linek a dopravců je na jejich rozhodnutí. 

Daná novela byla již jednou schválena Poslaneckou sněmovnou, Senát ji ale vrátil k přepracování kvůli obavám o soukromí. Aktuálně se tedy řeší druhý pokus pro schválení. Nově vznikající systém má totiž uchovávat podrobné informace o cestujících, kteří si elektronicky zakoupili jízdenku a to včetně jména, fotografie, doručovací adresy, data narození a druhu, číslu dokladu a dalších údajů, které při nákupu poskytne. V případě firmy se uloží jméno, sídlo a číslo bankovního účtu. Anonymní nákup online nemá být možný z důvodu obavy o sdílení jízdenek mezi uživateli.

Senát tak navrhl alespoň neukládat informace alespoň o těch, kteří jízdenku zakoupí, ale necestují s ní. Údaje mají být navíc uložené po dobu jednoho roku, což se jeví jako poměrně dlouhá doba. Přístup k údajům ale bude mít pouze dopravce, který jízdenku vydal a ten, který cestujícího převáží.

Ministerstvo ale serveru iRozhlas.cz uvedlo, že nákup bude možný i bez registrace, cestující ale bude muset pokaždé vyplnit minimálně e-mail a požadované identifikační údaje cestujícího (jméno a popř. datum narození u časových dokladů). Evidence údajů tak má přinést zjednodušení a komfort pro cestující. Cestující, který chce jet zcela anonymně, může využít možnosti zakoupení dokladu na přepážce a tím se záznamu v systému vyhnout.

Podívejte se, jak jezdí Alstom Coradia iLint. První vlak s vodíkovým pohonem:

Diskuze (144) Další článek: Odveta za digitální daň pro velké firmy: USA chce drasticky zvýšit cla na dovoz některých produktů

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,