Automobily | Tesla Motors

Minulý týden nehavaroval pouze Uber, ale také Tesla Model X. Akcie se propadly

Minulý týden nehavaroval pouze vůz Uberu, ale v sousední Kalifornii také Tesla Model X. Případ se dostal do širšího povědomí poté, co jej ve úterý na svém twitterovém účtu zveřejnil federální úřad NTSB. Krátce poté s vyjádřením přispěchala na svém blogu i samotná Tesla.

Co se tedy stalo? Model X havaroval na dálnici v Mountain View a bohužel si vyžádal ztrátu na životě. V automobilu poté vzplanuly lithiové baterie, které zničily většinu dat v černé skříňce, která experti z Tesly zatím nedokázali analyzovat. Ve středu se tedy stále nevědělo, jestli vůz řídil člověk, anebo autopilot.

Nejspíše i v souvislosti s Uberem krátce po zveřejnění padla cena akcií Tesly o více než deset procent, byla to totiž další špatná zpráva pro celý next-gen automobilový průmysl-

I proto se Tesla snaží v blogu zdůraznit, že havárie byla tak zničující proto, že vůz vrazil do betonové středové části, u které ještě kvůli starší havárii chyběly chrániče, které mají pohltit náraz.

f48ad883-81ed-4a85-bb86-eaeaa99ac56a
Vůz vrazil do betonové středové části, u které chyběla ochrana. Proto byla podle Tesly havárie tak fatální.

Tesla zároveň konstatovala, že ačkoliv jsou lithiové baterie vysoce reaktivní, riziko silného požáru, který se jen velmi těžko hasí, je stále mnohem nižší než třeba u vozů na LPG. Tesla zároveň dodává, že místem havárie projely její vozy v režimu autopilota už 85 000× a to bez jakékoliv komplikace.

Diskuze (16) Další článek: Poplatky u bitcoinu: Proč jsou tak velké a jak se to dá řešit

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,